Cynk - jak wzmacnia układ odpornościowy?

2016-08-04 18:33

Niedobory cynku mogą skutkować przewlekłym zmęczeniem oraz częstymi przeziębianiami. Cynk jest potrzebny każdej komórce naszego ciała. Znajduje się w mięśniach, skórze, nerkach, wątrobie, trzustce, oczach, a u mężczyzn dodatkowo w prostacie. Sprawdź, w jaki sposób dostarczać go do organizmu.

Cynk - jak wzmacnia układ odpornościowy
Autor: thinkstockphotos.com Dużo cynku znajduje się w migdałach i orzechach brazylijskich.

Spis treści

  1. Cynk - właściwości
  2. Cynk - sposób działania
  3. Cynk - niedobór i nadmiar
  4. Cynk - dawkowanie

Cynk - właściwości

Organizm nasz nie wytwarza, ani nie przechowuje cynku, dlatego tez musi on być dostarczany z jedzeniem lub w suplementach. Za najcenniejszą właściwość cynku uznaje się ochronę przed przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami wirusowymi. Jest także stosowany jako pierwiastek wspomagający leczenie wielu przewlekłych dolegliwości, m. in. reumatoidalnego zapalenia stawów, niedoczynności tarczycy, przewlekłego zmęczenia oraz osteoporozy. Korzystnie oddziałuje na skórę, włosy. Niektóre badania sugerują, że może być pomocny w zachowaniu płodności oraz przeciwdziałać dzwonieniu w uszach.

Cynk - sposób działania

Cynk bierze udział w reakcjach prowadzących do wzrostu komórek, utrzymuje w normie prawidłowe dojrzewanie płciowe. Zapewnia także sprawność układu odpornościowego. Bez cynku nie będziemy również właściwie rozpoznawać smaku i zapachu. Mechanizm ochronny cynku przed infekcjami nie został dokładnie poznany. Z badań amerykańskich uczonych wiadomo jednak, że osoby, które we wstępnej fazie przeziębienia zażywają cynk, zdrowieją o kilka dni wcześniej niż ci, którzy nie stosują takiej kuracji. Przypuszczają oni jednak, że ma to związek z naprawczymi właściwościami cynku, co przekłada się na podniesienie ogólnej odporności organizmu. Dodatkową korzyścią związana z przyjmowaniem cynku jest zwiększenie w organizmie stężenia insuliny. Cynk dodawany do maści przyspiesza gojenie się ran oraz łagodzi podrażnienia wywołane przez poparzenie, wyprysk czy trądzik. Jest także zalecany przy leczeniu łuszczycy, wypadaniu włosów czy łamliwych paznokciach. Przyjmowany po 50. roku życia opóźnia procesy starzenia się oczu (plamki). Badania przeprowadzone w Japonii wskazują, że cynk łagodzi objawy osteoporozy, hemoroidów oraz wrzodów i zapalnych chorób jelit.

Cynk - niedobór i nadmiar

Dobowa dawka cynku to 7 mg dla kobiet oraz 9,5 dla mężczyzn. Większe dawki pierwiastka mogą być przyjmowane tylko na zlecenie lekarza i w przypadku wspomagającego leczenia konkretnych schorzeń. W krajach europejskich znaczny niedobór cynku zdarza się rzadko. Ale niedobory wynikające z monotonnej diety mogą wpływać na gorsze gojenie się ran, osłabienie węchu i smaku, skłonność do przeziębień i infekcji skóry, takich jak trądzik pospolity, trądzik różowaty czy wyprysk. O nadmiernym stężeniu cynku w organizmie można mówić, gdy przez wiele miesięcy, codziennie przyjmuje się ponad 100 mg pierwiastka. Objawia się to zwykle spadkiem stężenia dobrego cholesterolu, czyli HDL. Przedawkowanie może być przyczyną nudności, wymiotów i biegunki.

Cynk - dawkowanie

Preparaty zawierające cynk należy przyjmować godzinę przed posiłkiem. Gdy pojawią się dolegliwości żołądkowe, trzeba unikać produktów bogatych w błonnik. Osoby przyjmujące antybiotyki mogą go stosować , ale co najmniej 2 godziny po nich. Cynk znajduje się w produktach zawierających znaczne ilości białka. Znajdziemy go w wołowinie, wieprzowinie, wątrobie, w drobiu, a zwłaszcza w ciemnym mięsie i w ostrygach. Cynk jest również obecny w serach, fasoli, orzechach, kiełkach pszenicy, jednak ten jest gorzej wchłaniany przez organizm. Migdały i orzechy brazylijskie zawierają dużo cynku. W 100 gramach orzechów jest 3-4 mg cynku, czyli połowa dobowego zapotrzebowania organizmu kobiety.