Cydr jabłkowy: przepis na domowy cydr
Jesień to tradycyjnie czas zbiorów tak bardzo docenianych w ostatnich latach polskich jabłek. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa ich rocznie około 14 kg. Polacy chętnie sięgają po te owoce, zarówno surowe, jak i w postaci soków i przetworów, a także coraz częściej po cydr, który przebojem wdarł się na nasze stoły.

Prognozuje się, że sprzedaż tego napoju wzrośnie w tym roku do 16 mln litrów i zanotuje tym samym największy wzrost spośród wszystkich alkoholi dostępnych w Polsce. Na rynku obecnych jest już teraz kilka marek światowych gigantów, cydr produkuje też coraz więcej lokalnych rzemieślniczych zakładów.
Prawdziwą gratkę dla tych, którzy najchętniej eksperymentują samodzielnie przygotowało ShopAlike.pl. Stworzyło specjalną infografikę, w której w kilku prostych krokach wyjaśniono, jak przejść przez cały proces samodzielnej produkcji tego napoju.
Własnoręczne przygotowanie cydru może być świetnym pomysłem na długie jesienne wieczory, a gotowy cydr oryginalnym prezentem pod choinkę dla naszych bliskich. Na przygotowanie go będziecie potrzebować nieco ponad 2 tygodnie, dlatego nie ma chwili do stracenia, sokowirówki w ruch!