Cydr jabłkowy: przepis na domowy cydr

2016-11-16 12:38

Jesień to tradycyjnie czas zbiorów tak bardzo docenianych w ostatnich latach polskich jabłek. Szacuje się, że statystyczny Polak spożywa ich rocznie około 14 kg. Polacy chętnie sięgają po te owoce, zarówno surowe, jak i w postaci soków i przetworów, a także coraz częściej po cydr, który przebojem wdarł się na nasze stoły.

Cydr: przepis na domowy cydr1
Autor: thinkstockphotos.com Domowy cydr możemy zrobić samodzielnie

Prognozuje się, że sprzedaż tego napoju wzrośnie w tym roku do 16 mln litrów i zanotuje tym samym największy wzrost spośród wszystkich alkoholi dostępnych w Polsce. Na rynku obecnych jest już teraz kilka marek światowych gigantów, cydr produkuje też coraz więcej lokalnych rzemieślniczych zakładów.

Prawdziwą gratkę dla tych, którzy najchętniej eksperymentują samodzielnie przygotowało ShopAlike.pl. Stworzyło specjalną infografikę, w której w kilku prostych krokach wyjaśniono, jak przejść przez cały proces samodzielnej produkcji tego napoju.

Własnoręczne przygotowanie cydru może być świetnym pomysłem na długie jesienne wieczory, a gotowy cydr oryginalnym prezentem pod choinkę dla naszych bliskich. Na przygotowanie go będziecie potrzebować nieco ponad 2 tygodnie, dlatego nie ma chwili do stracenia, sokowirówki w ruch!