Co zrobić z pomelo? 3 oryginalne przepisy

2016-10-19 16:50

Pomelo, pomarańcza olbrzymia, ma bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna czy grejpfrut. Możemy je jeść na surowo obierając ze skórki, ale też wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek czy napojów. Polecamy 3 niezwykłe przepisy na dania z pomelo.

co-zrobic-z-pomelo-przepisy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pomelo - jak wykorzystać pomarańczę olbrzymia?

Spis treści

  1. Sałatka z pomelo i awokado
  2. Sałatka tajska z pomelo
  3. Napój z pomelo

Sałatka z pomelo i awokado

Składniki:

1/2 pomelo

1 jabłko

1 awokado

2 mandarynki

gęsty jogurt naturalny

Pomelo umyć, oddzielić od skórki i pokroić na małe kawałki dokładnie oddzielając cząstki miąższu od siebie.

Dodać pokrojone w kostkę awokado i mandarynki oraz jabłko.

Całość wymieszać z jogurtem.

Sałatka tajska z pomelo

Składniki:

1 pomelo

opakowanie mix sałat

1 czerwona cebula

garść prażonych orzechów arachidowych

1 chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1/4 szklanki soku z limonki

łyżka cukru

Pomelo obrać ze skórki, oddzielić cząstki, usunąć białe błonki.

Orzechy posiekać, cebulę pokroić w piórka, chili drobno posiekać.

Do miski włożyć sałatę, na to pomelo, cebule i chili, posypać orzechami. Przygotować sos: wymieszać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i cukier.

Przed podaniem polać sosem.

Napój z pomelo

Składniki:

1 banan

1/2 pomelo

1 szklanka mleka

cukier do smaku

Banana obrać, pokroić na kawałki, z pomelo zdjąć skórkę, oddzielić cząstki i usunąć wszystkie błonki.

Do malaksera wlać mleko, dodać owoce i cukier, i zmiksować.