Co zrobić z pomelo? 3 oryginalne przepisy
Pomelo, pomarańcza olbrzymia, ma bardzo dużo witaminy C, więcej niż cytryna czy grejpfrut. Możemy je jeść na surowo obierając ze skórki, ale też wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek czy napojów. Polecamy 3 niezwykłe przepisy na dania z pomelo.
Spis treści
Sałatka z pomelo i awokado
Składniki:
1/2 pomelo
1 jabłko
1 awokado
2 mandarynki
gęsty jogurt naturalny
Pomelo umyć, oddzielić od skórki i pokroić na małe kawałki dokładnie oddzielając cząstki miąższu od siebie.
Dodać pokrojone w kostkę awokado i mandarynki oraz jabłko.
Całość wymieszać z jogurtem.
Sałatka tajska z pomelo
Składniki:
1 pomelo
opakowanie mix sałat
1 czerwona cebula
garść prażonych orzechów arachidowych
1 chili
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki soku z limonki
łyżka cukru
Pomelo obrać ze skórki, oddzielić cząstki, usunąć białe błonki.
Orzechy posiekać, cebulę pokroić w piórka, chili drobno posiekać.
Do miski włożyć sałatę, na to pomelo, cebule i chili, posypać orzechami. Przygotować sos: wymieszać sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i cukier.
Przed podaniem polać sosem.
Napój z pomelo
Składniki:
1 banan
1/2 pomelo
1 szklanka mleka
cukier do smaku
Banana obrać, pokroić na kawałki, z pomelo zdjąć skórkę, oddzielić cząstki i usunąć wszystkie błonki.
Do malaksera wlać mleko, dodać owoce i cukier, i zmiksować.