Co zawierają świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe?
Podczas gdy w zwykłych sokach owocowych nie znajdziemy wiele więcej, niż ogromne ilości cukru, świeżo wyciskane soki są prawdziwym zastrzykiem zdrowia dla organizmu i urody. Zobacz, czemu zawdzięczają lecznicze właściwości.
Świeżo wyciskane są soki są jednym z najlepszych i najprostszych sposobów dbania o zdrowie i urodę. Wystarczy 200 ml soku dziennie, żeby odczuć prawdziwą różnicę w codziennym samopoczuciu, odporności układu immunologicznego, ilości energii i wyglądzie skóry, włosów i paznokci. Płynna forma soku sprawia, że dużo łatwiej jest nam wprowadzić do organizmu tak duże ilości surowych warzyw i owoców. Co ważne, nie daj się nabrać na marketingowe chwyty, jakoby konserwowane soki przygotowywane przez producentów miały zastąpić porcje prawdziwych, świeżych warzyw. Owszem, mogą z powodzeniem stanowić uzupełnienie twojej diety, nie mogą być jednak zamiennikiem prawdziwych świeżo wyciskanych soków.
Jakie składniki odżywcze znajdują się w świeżo wyciskanych sokach?
Ich lista jest bardzo długa, a każdy odpowiada za jakąś inną funkcję.
Żywe enzymy, które nie giną w procesie obróbki termicznej, jak to się zazwyczaj dzieje. Enzymy ułatwiają procesy trawienne, rozbijają śluz, który gromadzi się w żołądku. Działają jak katalizatory procesy przemiany materii, dzięki czemu odciążają układ pokarmowy.
Substancje przeciwzapalne, które nie tylko są w stanie zmniejszyć nie tylko ból, ale również ilość uszkadzanych komórek.
Substancje, których działanie można porównać do naturalnych antybiotyków. Niszczą szkodliwe bakterie, dzięki czemu zwalczają atakujące organizm infekcje.
Antyoksydanty, czyli po prostu przeciwutleniacze. Należą do nich zarówno witaminy C, E, beta – karoten, jak i flawonoidy zawarte jedynie w roślinach. Antyoksydanty zapobiegają niekontrolowanemu namnażaniu się niepożądanych komórek, a więc zapobiegają nowotworom i procesom starzenia się skóry i organizmu. Ponadto łagodzą stany zapalne.
Fitochemikalia, czyli substancje chemiczne zawarte jedynie w roślinach. Do tej pory naukowcy sklasyfikowali około czterech tysięcy z nich, jednak z pewnością ich lista jest o wiele dłuższa. Zalicza się do nich: flawonoidy, karotenoidy, terpeny, kumaryny, kapsaicynę, chlorofil, izoflawony. Jeden cytrus zawiera około 170 fitochemikaliów! Ich działanie jest przeciwzapalne i przeciwrakowe i nie da się ich pozyskać inną drogą, niż spożywając surowe owoce i warzywa.
Minerały jak: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, cynk, bor, selen.