Co zamiast jajka do mielonych? Podpowiadamy, czym zastąpić jajko w pulpetach, klopsikach i kotletach
Co zamiast jajka do mielonych - to pytanie zadają sobie osoby, które z jakiś powodów nie mogą jeść jajek. Jak zrobić mielone, klopsy czy pulpety, które nie będą się rozpadały, mimo, że nie dodamy do nich jajka?
Spis treści
- Po co jajko w mielonych?
- Co zamiast jajka do mielonych?
- Zobacz galerię z przepisami na dania z mięsa mielonego
Po co jajko w mielonych?
Jajko nadaje masie mięsnej spoistość. Ścinające się podczas smażenia, pieczenia lub gotowania białko jajka kurzego sprawia, że kotlety się nie rozpadają, mimo tego, że powstają z drobno mielonego mięsa. Przygotowanie kotletów, pulpetów czy klopsików z mięsa mielonego bez jajek wydaje się więc trudne, jeśli nie niemożliwe. Ale to nieprawda. Można przygotować pulpety, kotlety i klopsiki bez jajek.
Co zamiast jajka do mielonych?
Czym zastąpić jajko w pulpetach, kotletach mielonych, klopsach i innych tego typu potrawach? Istnieje kilka możliwości. Zamiennikiem jajka mogą być zmielone płatki owsiane namoczone w odrobinie wody (jeśli masa jest dość wilgotna, można użyć suchych, mielonych płatków).
Można również użyć otrębów pszennych, owsianych, żytnich.
Dobrą alternatywą może być też mielone siemię lniane namoczone w wodzie. Powstały w ten sposób "kisiel" doskonale spaja mięso, jest też zdrowy i chroni śluzówkę żołądka.
Zamiast jajek można też dodać do mielonego mąkę ziemniaczaną, w niewielkiej ilości 1-2 łyżek. By zyskać pewność, że kotlety nie rozpadną się, można je dodatkowo opanierować w mące kartoflanej. Podobne właściwości ma mąka kukurydziana, której możemy tak samo użyć.
Zobacz galerię z przepisami na dania z mięsa mielonego
Zobacz wideo i poznaj sekret idealnych mielonych!