Co warto wiedzieć o wędlinach? Ile kalorii i mięsa się w nich znajduje?

2016-11-30 20:29

Wędzenie to jeden z najstarszych sposobów przechowywania żywności. Bez niego nie byłoby od wieków wędlin na polskich stołach. Czy są zdrowe? Na co warto zwrócić uwagę, gdy je kupujemy?

Co warto wiedzieć o wędlinach? Ile kalorii i mięsa się w nich znajduje?
Autor: Archiwum serwisu Które wędliny są najlepsze?

Czytajmy etykietki

Dzisiaj rzadko decydujemy się na samodzielne przyrządzenie wędlin. Pomimo mody na slow food, na wędzenie w dymie z różnych drzew nie mamy miejsca ani czasu. Alternatywą są produkty kupione w supermarketach lub sklepach z ekologiczną żywnością. Bez względu na to, jakie źródło zakupów wybieramy, musimy dokonywać świadomych wyborów i dokładnie czytać etykietki.

Jak przechowywać wędliny?

Im mniej środków konserwujących, tym dla nas lepiej. Wystrzegajmy się także azotanów i azotynów, które wykorzystywane są do peklowania mięs. Pamiętajmy również, że wędliny długo przechowywane w lodówce tracą bardzo dużo wartość odżywczych, ale również walorów smakowych. Wędliny wędzone można przechowywać w lodówce około 3 dni, nietrwałe takie jak parówki, mortadele, mielonki tylko 1-2 dni. Wszystkie wędliny najlepiej zapakować szczelnie w pergamin lub folię aluminiową, a potem na przykład do plastikowego pojemnika, który zamknie zapach w pudełku.

Warto także pamiętać, że wędliny należą do pożywienia z reguły wysokokalorycznego.

szynka gotowana (100 g) - 389 kcal

kiełbasa szynkowa (100 g) - 154 kcal

kiełbasa zwyczajna (100 g) - 258 kcal

kiełbasa krakowska sucha (100 g) - 352 kcal

kiełbasa myśliwska (100 g) - 395 kcal

kiełbasa parówkowa (100 g) - 298 kcal