Spis treści
Czytajmy etykietki
Dzisiaj rzadko decydujemy się na samodzielne przyrządzenie wędlin. Pomimo mody na slow food, na wędzenie w dymie z różnych drzew nie mamy miejsca ani czasu. Alternatywą są produkty kupione w supermarketach lub sklepach z ekologiczną żywnością. Bez względu na to, jakie źródło zakupów wybieramy, musimy dokonywać świadomych wyborów i dokładnie czytać etykietki.
Jak przechowywać wędliny?
Im mniej środków konserwujących, tym dla nas lepiej. Wystrzegajmy się także azotanów i azotynów, które wykorzystywane są do peklowania mięs. Pamiętajmy również, że wędliny długo przechowywane w lodówce tracą bardzo dużo wartość odżywczych, ale również walorów smakowych. Wędliny wędzone można przechowywać w lodówce około 3 dni, nietrwałe takie jak parówki, mortadele, mielonki tylko 1-2 dni. Wszystkie wędliny najlepiej zapakować szczelnie w pergamin lub folię aluminiową, a potem na przykład do plastikowego pojemnika, który zamknie zapach w pudełku.
Warto także pamiętać, że wędliny należą do pożywienia z reguły wysokokalorycznego.
szynka gotowana (100 g) - 389 kcal
kiełbasa szynkowa (100 g) - 154 kcal
kiełbasa zwyczajna (100 g) - 258 kcal
kiełbasa krakowska sucha (100 g) - 352 kcal
kiełbasa myśliwska (100 g) - 395 kcal
kiełbasa parówkowa (100 g) - 298 kcal