Czeburek - co to za danie?

2016-09-12 14:45

Kuchnia tatarska i restauracje podające dania o tatarskim rodowodzie przeżywają oblężenie. Jednym z najpopularniejszych dań, które możemy zjeść w takim lokalu jest Czeburek - łatwy do wykonania pieróg, dostępny w wersji dla mięsożerców, ale i wegetarian. Jego podstawowe składniki to mąka i nadzienie z mięsa wołowego lub sera.

co-to-jest-czeburek.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Czeburek to danie typowe dla kuchni tatarskiej.

Czeburek to smażony w głębokim tłuszczu pieróg. Ulepiony jest z ciasta przygotowanego na bazie mąki, wody i soli. Jest wielkości ludzkiej dłoni. W środku ma wyśmienite nadzienie - farsz z mięsa wołowego. Ale może być też czeburek w wersji wegetariańskiej. Wówczas zwykle wypełniony jest białym serem wzbogaconym ziołami i solą. Niekiedy dodaje się jeszcze do nadzienia świeże warzywa, np. pomidory.

Czeburki serwuje się zwykle w formie ciepłej przystawki. Można do nich dodać ostry sos - ale to już jest rzecz gustu. Czeburek należy do dań kuchni tatarskiej. Także warto szukać go w menu restauracji i barów serwujących dania kuchni wschodniej. Restauratorzy podają sztućce gościom, jednak należy go jeść bez użycia widelca i noża.