Co smażyć latem? Porady Pascala Brodnickiego i przepis na ciepłą sałatkę

2016-09-06 9:31

Dlaczego smażone potrawy są takie pyszne? Odpowiadają za to tzw. związki Maillarda, czyli rezultat reakcji między aminokwasami a cukrami. Złocista barwa, wspaniały aromat i jeszcze lepszy smak: tym można cieszyć się także latem. Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni, radzi, co warto smażyć w cieplejsze miesiące.

Co smażyć latem? Porady Pascala Brodnickiego i przepis na ciepłą sałatkę
Autor: materiały prasowe Rama Smaż jak szef kuchni Sałatka na ciepło jest łatwa w przygotowaniu. Z powodzeniem zastąpi letni lunch lub kolację

Spis treści

  1. Smażone warzywa
  2. Grzyby prosto z patelni
  3. Owoce morza – smażone krewetki
  4. Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną paprykę - przepis

Smażone warzywa

Które warzywa można smażyć na patelni? Wybór jest duży: marchewka, pietruszka, bakłażany, papryka, groszek czy fasolka szparagowa. Do smażenia można wykorzystać patelnię albo coraz popularniejszy wok. – Kroimy warzywa na drobne kawałki, a na rozgrzany wok wlewamy Ramę Smaż jak szef kuchni, by pokryła całe dno. Teraz czekamy, aż z powierzchni znikną bąbelki i tłuszcz będzie bardzo gorący. Najpierw zaczynamy smażyć najtwardsze warzywa, takie jak cebula czy marchewka. Kolejno dodajemy resztę i mieszamy, lekko potrząsając patelnią. Dodajemy odrobinę soli, wody lub np. sosu sojowego (wtedy już nie dodajemy soli), by złagodzić smak. Następnie zgarniamy warzywa do środka patelni i czekamy, aż nadmiar płynu wyparuje. Dodajemy paprykę, cukinię i mieszamy. Do tego na koniec kiełki soi, rzodkiewki i doprawiamy do smaku – radzi Pascal Brodnicki.

Do smażenia nadają się także szparagi. Jak to robić? – Po obraniu szparagów odcinamy ich dolną, drewnianą część i kroimy warzywa na słupki. Rozgrzewamy Ramę Smaż jak szef kuchni na patelni i smażymy szparagi przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając – tłumaczy Pascal Brodnicki.

Grzyby prosto z patelni

Latem i jesienią warto korzystać z obfitości świeżych grzybów. Przez cały rok można też smażyć pyszne pieczarki. To bardzo proste, jeśli skorzystamy z rad Pascala Brodnickiego: – Pieczarki należy umyć szybko pod bieżącą wodą (tak by nie nasiąkły). Potem je obieramy i zostawiamy na ściereczce do całkowitego wyschnięcia. Następnie odcinamy dół nóżek i kroimy pieczarki w talarki ok. 5 cm grubości. Pamiętajmy, by nie pokroić ich zbyt cienko, gdyż stracą swoją objętość w trakcie smażenia. Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 15 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy tłuszcz zacznie się rozgrzewać, a z jego powierzchni znikną pęcherzyki, wrzucamy garść po garści grzyby. Zacznijmy je mieszać dopiero wtedy, gdy zaczną się zarumieniać i tracić wodę. Smażymy je jeszcze przez 7-10 minut, aż całkowicie się zarumienią. Dodajemy drobno posiekany czosnek, 2 łyżki skrojonej natki pietruszki, bazylię, tymianek i inne zioła. Wrzućmy je w ostatniej chwili, by nie spalić ich na patelni.

Owoce morza – smażone krewetki

Wśród owoców morza najłatwiejsze do smażenia są krewetki – wystarczy na to poświęcić 5 minut. Można je panierować lub natrzeć ziołami. W trakcie smażenia krewetki często mieszamy, tak by nie przywierały do dna.

Sałatka na ciepło z kurczakiem oraz czerwoną i zieloną paprykę - przepis

4 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki

1 czerwona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki

1 zielona papryka, obrana nożem do obierania i pokrojona w paseczki

1 sałata rzymska lub masłowa, umyta i wysuszona, pokrojona w paseczki

100 ml jogurtu bałkańskiego

80 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek

sól

pieprz cayenne

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka ostrej musztardy

6 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

Na patelni rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Przez 10 minut smaż czerwoną i zieloną paprykę, następnie zdejmij ją z patelni.

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałe 40 ml Ramy Smaż jak Szef kuchni i smaż szybko na mocnym ogniu kurczaka, przyprawiając go solą i pieprzem kajeńskim. Po 3 minutach dodaj jogurt, wymieszaj i obniż ogień o połowę. Duś wszystko pod pokrywką przez 10 minut.

Przygotuj sos vinegret mieszając ocet, sól, pieprz i musztardę. Następnie dodając oliwę z oliwek, ponownie wymieszaj.

Do miski wrzuć sałatę, paprykę, kurczaka i dolej sos vinegret. Podawaj od razu z ciepłym kurczakiem i kawałkiem pieczywa.