Co to jest piwo marcowe?

2016-09-09 15:00

Piwo marcowe to mocne piwo typu lager warzone metodą dolnej fermentacji. Jaki ma smak? Dlaczego nazywa się właśnie w ten sposób?

Co to jest piwo marcowe?
Autor: Shutterstock Marcowe piwo najlepiej smakuje podawane w kuflu w temperaturze 6 - 8 st. C. Zawiera od 5,8 do 6,5 proc. alkoholu a ekstraktu ma ok. 13 procent.

Piwo marcowe - dlaczego się tak nazywa?

Piwo marcowe produkowane jest na początku wiosny, właśnie w marcu, stąd nazwa. Wytwarza się je z zapasów słodu jęczmiennego z poprzedniego roku, piwo leżakuje przez wiosnę i lato aż do jesieni.

Piwo marcowe najbardziej popularne jest w Niemczech, skąd zresztą się wywodzi. Od XIX wieku było podawane na monachijskim święcie piwa Oktoberfest, dlatego też bywa nazywane Oktoberfestbier.

Produkowane jest również w naszym kraju ze słodu monachijskiego i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Koneserzy doceniają jego delikatny słodowy smak, bursztynowo - miodową barwę i gęstą jasną pianę. Marcowe piwo najlepiej smakuje podawane w kuflu w temperaturze 6 - 8 st. C. Zawiera od 5,8 do 6,5 proc. alkoholu a ekstraktu ma ok. 13 procent.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE