Co to jest piwo marcowe?
Piwo marcowe to mocne piwo typu lager warzone metodą dolnej fermentacji. Jaki ma smak? Dlaczego nazywa się właśnie w ten sposób?
Piwo marcowe - dlaczego się tak nazywa?
Piwo marcowe produkowane jest na początku wiosny, właśnie w marcu, stąd nazwa. Wytwarza się je z zapasów słodu jęczmiennego z poprzedniego roku, piwo leżakuje przez wiosnę i lato aż do jesieni.
Piwo marcowe najbardziej popularne jest w Niemczech, skąd zresztą się wywodzi. Od XIX wieku było podawane na monachijskim święcie piwa Oktoberfest, dlatego też bywa nazywane Oktoberfestbier.
Produkowane jest również w naszym kraju ze słodu monachijskiego i cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Koneserzy doceniają jego delikatny słodowy smak, bursztynowo - miodową barwę i gęstą jasną pianę. Marcowe piwo najlepiej smakuje podawane w kuflu w temperaturze 6 - 8 st. C. Zawiera od 5,8 do 6,5 proc. alkoholu a ekstraktu ma ok. 13 procent.