Co jeść podczas gorączki, kiedy jest się chorym?

2016-09-02 14:10

Podwyższona temperatura ciała powoduje zmniejszenie apetytu. Borykając się z gorączką, należy zadbać o to, aby dostarczyć organizmowi składników potrzebnych do walki z chorobą. Sprawdź, jaką dietę należy stosować podczas choroby.

Dieta podczas gorączki - co jeść, kiedy jest się chorym?
Autor: pixabay.com Podczas choroby można pobudzić apetyt, jedząc jabłka i banany.

Spis treści

  1. Gorączka - odpowiednie nawodnienie organizmu
  2. Gorączka - lekkostrawne posiłki

Gorączka - odpowiednie nawodnienie organizmu

Podczas gorączki organizm przede wszystkim traci płyny, bo reakcją na podniesienie temperatury ciała jest pocenie się. Dlatego należy wtedy wypijać więcej niż 1,7 l płynów dziennie, aby nie dopuścić do odwodnienia!

Pamiętajmy jednak, że w czasie gorączki organizm traci nie tylko płyny, ale w szybkim tempie wykorzystuje również zasoby energetyczne. Osoby gorączkujące często mają biegunkę lub wymiotują - w takim przypadku lepiej, żeby nic nie jadły, ograniczając się jedynie do picia - często i małymi łyczkami. Wskazane są rozcieńczone soki owocowe lub warzywne, a także lekkie buliony.

Gorączka - lekkostrawne posiłki

Potrawy serwowane choremu powinny być lekkostrawne, ale pożywne, takie, żeby w szybkim tempie uzupełniać braki energii. Mogą to być domowe lekkie zupy, sporządzane na wywarach z jarzyn, ewentualnie na mięsie z indyka czy kury, rosołki z ziołami przyprawowymi (ale niezbyt ostrymi), gotowane białe mięso lub delikatna ryba z gotowanymi warzywami. Apetyt można pobudzić także bananami lub jabłkami. Jeśli jednak chory absolutnie nie ma apetytu, nie należy go zmuszać.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE