Co jeść podczas gorączki, kiedy jest się chorym?
Podwyższona temperatura ciała powoduje zmniejszenie apetytu. Borykając się z gorączką, należy zadbać o to, aby dostarczyć organizmowi składników potrzebnych do walki z chorobą. Sprawdź, jaką dietę należy stosować podczas choroby.
Spis treści
Gorączka - odpowiednie nawodnienie organizmu
Podczas gorączki organizm przede wszystkim traci płyny, bo reakcją na podniesienie temperatury ciała jest pocenie się. Dlatego należy wtedy wypijać więcej niż 1,7 l płynów dziennie, aby nie dopuścić do odwodnienia!
Pamiętajmy jednak, że w czasie gorączki organizm traci nie tylko płyny, ale w szybkim tempie wykorzystuje również zasoby energetyczne. Osoby gorączkujące często mają biegunkę lub wymiotują - w takim przypadku lepiej, żeby nic nie jadły, ograniczając się jedynie do picia - często i małymi łyczkami. Wskazane są rozcieńczone soki owocowe lub warzywne, a także lekkie buliony.
Gorączka - lekkostrawne posiłki
Potrawy serwowane choremu powinny być lekkostrawne, ale pożywne, takie, żeby w szybkim tempie uzupełniać braki energii. Mogą to być domowe lekkie zupy, sporządzane na wywarach z jarzyn, ewentualnie na mięsie z indyka czy kury, rosołki z ziołami przyprawowymi (ale niezbyt ostrymi), gotowane białe mięso lub delikatna ryba z gotowanymi warzywami. Apetyt można pobudzić także bananami lub jabłkami. Jeśli jednak chory absolutnie nie ma apetytu, nie należy go zmuszać.