Sztuka robienia ptysiów
1. Dodając jajka do ciasta ptysiowego, pamiętaj o tym, aby kolejne jajko dodawać dopiero wtedy, gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w ciasto.
2. Układając kulki ciasta na blasze, zachowaj spore odległości, ponieważ ptysie bardzo rosną w czasie pieczenia.
3. Jeśli chcesz, by ptysie były malutkie, takie na jeden kęs, nabieraj ciasto nie łyżką, ale łyżeczką do herbaty.
4. Podczas całego czasu pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, w przeciwnym razie ptysie mogłyby nie wyrosnąć.
5. Jeśli planujesz, że podasz ptysie na ciepło, piecz je na jasnozłoty kolor. Wypełnione farszem, przed podaniem będą zapiekane jeszcze przez około 10 minut.
6. Upieczone, suche ptysie możesz przechowywać nawet przez tydzień, muszą być jednak zamknięte w papierowej torebce.