Ciasto powietrzne wyrasta jak szalone. Łyżka octu zmienia tę babkę w puchate cudo

2024-05-15 10:04

Ciasto powietrzne to niemal klasyczne ciasto drożdżowe. Dodaje się jednak do niego odrobinę octu, który sprawia, że masa bardzo szybko wyrasta, a placek jest zjawiskowo lekki i puszysty.

Ciasto powietrzne
Autor: Shutterstock Ciasto powietrzne jest niezwykle lekkie i puszyste.

Ciasto powietrzne to rodzaj drożdżówki - cudownie puszystej i miękkiej jak piórko. Przygotowuje się je niemal tak samo, należy jednak bardzo dokładnie wyrobić ciasto, aby nabrało lekkości.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok 20-30 - aż zaczyn zacznie pracować.

Masło rozpuścić i wystudzić.

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, resztę cukru i ocet. Wlać zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.

Do ciasta dodać wystudzone, płynne masło i ponownie zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i będzie łatwo odchodzić od rąk.

Ciasto położyć w misce, nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40-45 minut. 

Po tym czasie zagnieść je ponownie i delikatnie rozwałkować, złożyć na pół i znów lekko rozwałkować, ponownie złożyć na pół i jeszcze raz na pół.

Składanie i wałkowanie powtórzyć kilka razy, po czym ciasto ponownie przykryć i zostawić na 20 minut, do ponownego wyrośnięcia.

Po tym czasie przełożyć ciasto do posmarowanej masłem foremki. Piec w 18- st. C przez ok 45-50 minut.

Poniżej znajdziesz galerię z przepisami na inne, równie pyszne ciasta drożdżowe

Sekret idealnego ciasta drożdżowego