Ciasto powietrzne wyrasta jak szalone. Łyżka octu zmienia tę babkę w puchate cudo
Ciasto powietrzne to niemal klasyczne ciasto drożdżowe. Dodaje się jednak do niego odrobinę octu, który sprawia, że masa bardzo szybko wyrasta, a placek jest zjawiskowo lekki i puszysty.
Ciasto powietrzne to rodzaj drożdżówki - cudownie puszystej i miękkiej jak piórko. Przygotowuje się je niemal tak samo, należy jednak bardzo dokładnie wyrobić ciasto, aby nabrało lekkości.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka octu
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem. Dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na ok 20-30 - aż zaczyn zacznie pracować.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, resztę cukru i ocet. Wlać zaczyn i zagnieść ciasto. Wyrabiać je tak długo, aż będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.
Do ciasta dodać wystudzone, płynne masło i ponownie zagniatać do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i będzie łatwo odchodzić od rąk.
Ciasto położyć w misce, nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 40-45 minut.
Po tym czasie zagnieść je ponownie i delikatnie rozwałkować, złożyć na pół i znów lekko rozwałkować, ponownie złożyć na pół i jeszcze raz na pół.
Składanie i wałkowanie powtórzyć kilka razy, po czym ciasto ponownie przykryć i zostawić na 20 minut, do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć ciasto do posmarowanej masłem foremki. Piec w 18- st. C przez ok 45-50 minut.
Poniżej znajdziesz galerię z przepisami na inne, równie pyszne ciasta drożdżowe