Ciasteczka owsiane z dynią. Smakują tak dobrze, że od razu warto zrobić ich więcej

2023-01-13 12:12

Miękkie i puszyste ciasteczka owsiane z dodatkiem puree z dyni są pyszne i łatwe do zrobienia. Staną się prawdziwym hitem najróżniejszych spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Są pełne smaku i aromatu oraz chrupiących orzechów. Co jeszcze sprawia, że dyniowe ciasteczka owsiane smakują tak dobrze?

ciasteczka owsiane z dynią
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Dlaczego warto zrobić ciasteczka owsiane z dynią?
  2. Jak zrobić dyniowe ciasteczka owsiane?
  3. Przepis na ciasteczka owsiane z dynią
  4. Jak wzbogacić dyniowe ciasteczka owsiane?
  5. Jak przechowywać ciasteczka z dyni?
  6. Przepis na ciasteczka owsiane – krok po kroku

Dlaczego warto zrobić ciasteczka owsiane z dynią?

  • Ciasteczka dyniowe mają super smak i przyjemną konsystencję. Są miękkie i puszyste.
  • Korzenne przyprawy świetnie podkreślają smak dyni i dobrze łączą się z płatkami owsianymi i innymi składnikami.
  • Przepis jest łatwy i szybki. Wystarczy wymieszać składniki, aby powstało ciasto, uformować okrągłe ciasteczka i upiec w piekarniku.
  • Ciasteczka dyniowe są uniwersalne i można je robić na różne okazje.

Jak zrobić dyniowe ciasteczka owsiane?

Krok 1: Wymieszać płatki owsiane z mąką pszenną, orzechami, sodą, solą i przyprawami.

Krok 2: Miękkie masło ubić z cukrami na puch. Dodać żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Zmiksować.

Krok 3: Stopniowo dodawać suche składniki i miksować na niskich obrotach do połączenia.

Krok 4: Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać.

Krok 5: Ułożyć na w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 6: Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut.

Krok 7: Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na ciasteczka owsiane z dynią

  • To prosty przepis na obłędne domowe ciasteczka z płatków owsianych.
  • Przygotowania ciasta i upieczenie ciasteczek trwa niewiele ponad pół godziny.
  • Składniki, które są potrzebne do upieczenia owsianych ciasteczek, są łatwo dostępne. Połowa z nich to przyprawy.
  • Puree z dyni można kupić gotowe w słoiku lub wcześniej zrobić samodzielnie.
  • Najlepsze będą płatki owsiane górskie. Płatki błyskawiczne zupełnie zmienią smak i konsystencję ciasteczek.
  • Do ciasta dodaje się orzechy. Sprawdzą się pekany, włoskie, laskowe czy nerkowce. Można też dodać miks swoich ulubionych orzechów lub migdały.
  • Według tego przepisu można upiec bezglutenowe ciasteczka owsiane. Trzeba użyć płatków owsianych i mąki bez glutenu.
  • Do formowania ciasteczek świetnie sprawdzi się łyżka do lodów. Dzięki temu ciasteczka będą równe.
  • Kształt ciasteczek zależy tylko od wyobraźni. Mogą być okrągłe, kwadratowe lub podłużne. Pięknie prezentują się w kształcie serduszka lub kwiatuszka.
  • Gotowe ciasteczka można skropić polewą czekoladową lub lukrem.

Jak wzbogacić dyniowe ciasteczka owsiane?

Do ciasta można dodać inne składniki, które podkręcą smak ciasteczek jak:

  • chipsy czekoladowe
  • starta biała lub gorzka czekolada
  • suszona żurawina, rodzynki, posiekane suszone morele i daktyle
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • siemię lniane lub nasiona chia
  • pestki dyni lub słonecznika

Jak przechowywać ciasteczka z dyni?

Ciasteczka dyniowe można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w temperaturze pokojowej do siedmiu dni. Ciasto można przygotować wcześniej i przechować je w lodówce do trzech dni. Przed przystąpieniem do pieczenia trzeba je odpowiednio wcześniej wyjąć, aby nabrało temperatury pokojowej.

Ciasto można też zamrozić. Uformowane ciasteczka układa się na blasze i wstawia na dwie godziny do zamrażarki. Następnie przekłada się je do pojemnika lub torebki do mrożenia i ponownie wkłada do zamrażarki. W ten sposób ciasto przechowuje się do trzech miesięcy. Mrożone ciasteczka piecze się bez wcześniejszego rozmrażania. Powinny jednak spędzić w piekarnika kilka minut więcej.

Przepis na ciasteczka owsiane – krok po kroku

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, mąkę pszenną, orzechy, sodę i sól. Wsypać wszystkie przyprawy i wymieszać.

2. Do misy miksera przełożyć pokrojone w kostkę miękkie masło i wsypać cukier oraz cukier trzcinowy. Ubić na jasny puch. Dodać żółtko, puree z dyni i ekstrakt waniliowy i miksować na niskich obrotach do połączenia.

3. Stopniowo dodawać suche składniki i miksować na niskich obrotach do połączenia.

4. Nabierać około 1 i 1/2 łyżki ciasta i formować kulki, a następnie je spłaszczać. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 12 minut, aż brzegi będą rumiane.

6. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W formie: Płatki owsiane