Błyskawiczna zapiekanka z warzywami. Hitowy przepis z Instagrama na szybki obiad

2023-01-10 14:41

Pyszna i łatwa zapiekanka z makaronem to pomysł na szybki obiad. Największą zaletą tego dania jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Wszystkie składniki przekłada się do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika. Obiad z zapiekanką warzywną w roli głównej robi się błyskawicznie, warto więc sprawdzić ten przepis.

zapiekanka z warzywami z instagrama
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami?
  2. Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami
  3. Kiedy podawać zapiekankę makaronową z warzywami?
  4. Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami - krok po kroku

Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami?

Do formy wysmarowanej olejem wsypuje się makaron orzo, który wyglądem przypomina ryż. Na makaronie układa się pomidorki koktajlowe, oliwki, ser feta, paprykę oraz cebulę i czosnek. Do formy wlewa się wywar warzywny wymieszany z pastą typu Ajwar. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w 180 stopniach przez pół godziny.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami

  • To prosty i tani przepis na obiad. Kilka czynności i pyszne danie jest gotowe.
  • Zapiekankę robi się szybko. Wystarczy pokroić składniki, przełożyć je do formy i poczekać pół godziny, aż zapiekanka się upiecze.
  • Lista składników jest krótka, a produkty są w sklepach przez cały rok.
  • Do zapiekanki można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce.
  • Zamiast sera feta można użyć ser pleśniowy lub mozzarellę.
  • Zielone oliwki zastąpią czarne. Można też wykorzystać czerwoną cebulę lub por.
  • To danie wegetariańskie, ale osoby lubiące mięso mogą dodać pieczoną lub gotowaną pierś kurczaka.

Kiedy podawać zapiekankę makaronową z warzywami?

To doskonały pomysł na niedrogi i prosty obiad, który zachwyci smakiem i aromatem. Danie można serwować bez względu na porę roku. Sprawdzi się w czasie zwykłego tygodnia, ponieważ czas przygotowania zapiekanki jest krótki. Potrawa doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc na pewno nic się nie zmarnuje.

Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami - krok po kroku

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 250 g makaronu orzo
  • 250 g sera feta
  • 100 g zielonych oliwek
  • 100 g pasty typu Ajwar
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

1. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Fetę pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.

2. Wywar warzywny wymieszać z pastą Ajwar.

3. Formę do zapiekania wysmarować olejem i równomiernie rozsypać makaron orzo. Ułożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, fetę, paprykę oraz cebulę i czosnek. Wylać wywar z Ajwarem.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.

5. Podawać posypane świeżymi ziołami.

Jak zrobić domowy włoski makaron - przepis z Focaccia Ristorante