Błyskawiczna zapiekanka z warzywami. Hitowy przepis z Instagrama na szybki obiad
Pyszna i łatwa zapiekanka z makaronem to pomysł na szybki obiad. Największą zaletą tego dania jest to, że makaronu nie trzeba wcześniej gotować. Wszystkie składniki przekłada się do formy do zapiekania i wstawia do piekarnika. Obiad z zapiekanką warzywną w roli głównej robi się błyskawicznie, warto więc sprawdzić ten przepis.
Spis treści
- Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami?
- Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami
- Kiedy podawać zapiekankę makaronową z warzywami?
- Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami - krok po kroku
Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami?
Do formy wysmarowanej olejem wsypuje się makaron orzo, który wyglądem przypomina ryż. Na makaronie układa się pomidorki koktajlowe, oliwki, ser feta, paprykę oraz cebulę i czosnek. Do formy wlewa się wywar warzywny wymieszany z pastą typu Ajwar. Formę wstawia się do piekarnika i piecze w 180 stopniach przez pół godziny.
Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami
- To prosty i tani przepis na obiad. Kilka czynności i pyszne danie jest gotowe.
- Zapiekankę robi się szybko. Wystarczy pokroić składniki, przełożyć je do formy i poczekać pół godziny, aż zapiekanka się upiecze.
- Lista składników jest krótka, a produkty są w sklepach przez cały rok.
- Do zapiekanki można wykorzystać resztki, które zajmują miejsce w lodówce.
- Zamiast sera feta można użyć ser pleśniowy lub mozzarellę.
- Zielone oliwki zastąpią czarne. Można też wykorzystać czerwoną cebulę lub por.
- To danie wegetariańskie, ale osoby lubiące mięso mogą dodać pieczoną lub gotowaną pierś kurczaka.
Kiedy podawać zapiekankę makaronową z warzywami?
To doskonały pomysł na niedrogi i prosty obiad, który zachwyci smakiem i aromatem. Danie można serwować bez względu na porę roku. Sprawdzi się w czasie zwykłego tygodnia, ponieważ czas przygotowania zapiekanki jest krótki. Potrawa doskonale smakuje następnego dnia po odgrzaniu, więc na pewno nic się nie zmarnuje.
Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami - krok po kroku
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 250 g makaronu orzo
- 250 g sera feta
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g pasty typu Ajwar
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
1. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Fetę pokroić w kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
2. Wywar warzywny wymieszać z pastą Ajwar.
3. Formę do zapiekania wysmarować olejem i równomiernie rozsypać makaron orzo. Ułożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, fetę, paprykę oraz cebulę i czosnek. Wylać wywar z Ajwarem.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
5. Podawać posypane świeżymi ziołami.