Błyskawiczna zapiekanka z mrożonek i szynki. Na szybki obiad lub ciepłą kolacją jak znalazł
Błyskawiczna zapiekanka z mrożonych warzyw i wędliny to danie, które przygotujesz dosłownie w 30 minut, przy dobrym rozplanowaniu pracy. Potrawa nie jest też droga, a sycąca i pożywna. W sam raz na dni gdy dokuczają głód i brak czasu.
Składniki:
900 g mrożonego kalafiora lub brokułów lub mieszanka obu warzyw
1 łyżka masła
1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
2 łyżki mąki pszennej
400 ml mleka
200 g dojrzałego sera cheddar, grubo startego
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
300 g rozdrobnionej szynki (można zastąpić baleronem lub bekonem)
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180-200 C z termoobiegiem.
W czasie gdy piekarnik będzie się grzał, w sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj mrożony kalafior i/lub brokuły i ponownie zagotuj. Gdy woda się zagotuje, zdejmij z ognia i dobrze odsącz warzywa.
Rozpuść masło w rondlu i delikatnie smaż cebulę przez 3–4 minuty, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru.
Dodaj mąkę i smaż przez około 30 sekund, zanim powoli dodasz trochę mleka na raz. Wymieszaj i dodaj resztę mleka. Gotuj przez 4-5 minut lub do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Dodaj dwie trzecie sera, wędlinę i musztardę. Gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Rozłóż warzywa na płytkim żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Posyp pozostałym serem.
Piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty i zacznie bulgotać. Natychmiast podawaj.
Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kalafior
Zobacz nasze inne przepisy na zapiekanki