Błyskawiczna zapiekanka z mrożonek i szynki. Na szybki obiad lub ciepłą kolacją jak znalazł

2023-01-24 12:39

Błyskawiczna zapiekanka z mrożonych warzyw i wędliny to danie, które przygotujesz dosłownie w 30 minut, przy dobrym rozplanowaniu pracy. Potrawa nie jest też droga, a sycąca i pożywna. W sam raz na dni gdy dokuczają głód i brak czasu.

Błyskawiczna zapiekanka z mrożonek i szynki. Na szybki obiad lub ciepłą kolacją jak znalazł
Autor: Shutterstock Prosta i pyszna zapiekanka z mrożonych warzyw i wędliny

Składniki:

900 g mrożonego kalafiora lub brokułów lub mieszanka obu warzyw

1 łyżka masła

1 średnia cebula, pokrojona w plasterki

2 łyżki mąki pszennej

400 ml mleka

200 g dojrzałego sera cheddar, grubo startego

1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)

300 g rozdrobnionej szynki (można zastąpić baleronem lub bekonem)

sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180-200 C z termoobiegiem.

W czasie gdy piekarnik będzie się grzał, w sporym garnku zagotuj wodę. Dodaj mrożony kalafior i/lub brokuły i ponownie zagotuj. Gdy woda się zagotuje, zdejmij z ognia i dobrze odsącz warzywa.

Rozpuść masło w rondlu i delikatnie smaż cebulę przez 3–4 minuty, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru.

Dodaj mąkę i smaż przez około 30 sekund, zanim powoli dodasz trochę mleka na raz. Wymieszaj i dodaj resztę mleka. Gotuj przez 4-5 minut lub do zgęstnienia, ciągle mieszając.

Dodaj dwie trzecie sera, wędlinę i musztardę. Gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Rozłóż warzywa na płytkim żaroodpornym naczyniu i polej sosem. Posyp pozostałym serem.

Piecz przez około 20 minut lub do momentu, aż wierzch będzie złocisty i zacznie bulgotać. Natychmiast podawaj.

Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść kalafior

Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Zobacz nasze inne przepisy na zapiekanki