Bluszcz pospolity - jak wykorzystać go dla zdrowia?
Bluszcz pospolity to wiecznie zielone pnącze, które dzięki pędom z czepnymi korzeniami łatwo przyczepia się do podłoża. Jego liście mają kształt serca, kwiaty są biało-zielone i w naszym klimacie pojawiają się rzadko. Owocem bluszczu jest czarna jagoda, która dojrzewa wiosną. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Bluszcz - zbiory
Liście bluszczu pospolitego zbieramy zawsze pod koniec lata z roślin hodowanych. Suszymy je jedynie w miejscach zacienionych oraz przewiewnych.
Bluszcz - właściwości
Bluszcz pospolity działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz rozkurczowo. Stosuje się go w męczącym kaszlu, zapaleniu oskrzeli, astmie i krztuścu, a także przy dotkliwej migrenie. Bluszcz pospolity pobudza krwawienia miesięczne u kobiet. Ponadto leczy stany zapalne skóry, którym towarzyszy kłopotliwy świąd.
Bluszcz - stosowanie
Napar z bluszczu pospolitego: łyżkę liści bluszczu pospolitego zalewamy szklanką gorącej wody i pozostawiamy na noc. Rano podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, odstawiamy na 10 min, przecedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie po 1/3 szklanki.