Błonnik - niezbedny składnik codziennej diety
Błonnik nie ma prawie żadnej wartości odżywczej, ale jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia. I to zarówno jego rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna postać. Dlatego już Hipokrates nazwał błonnik zbawieniem dla jelit. Sprawdź, w jaki sposób uzupełnić o niego codzienną dietę.
Spis treści
Błonnik - właściwości
Błonnik rozpuszczalny znajduje się głównie w warzywach i owocach, mące owsianej, orzechach i warzywach strączkowych. Natomiast jego nierozpuszczalną postać znaleźć można w ziarnach i zbożach. Oba rodzaje dają uczucie sytości i regulują przemianę materii.
Błonnik - niedobór
Niedobór tej substancji może powodować wiele przewlekłych schorzeń, m. in. choroby jelit, cukrzycę, a także schorzenia serca. W zdrowej diecie powinno się znajdować ok. 18 g błonnika dziennie, ale większość osób w Polsce dostarcza go dużo mniej. Tymczasem, dla przykładu, jedna kromka razowego pieczywa zawiera aż 5 g błonnika.
Błonnik - babka plesznika
Jednym z lepszych jego źródeł są nasiona babki plesznika, dlatego powinny je spożywać głównie osoby cierpiące na zespół nadwrażliwego jelita. Ale, uwaga, trzeba pamiętać, że nagłe dostarczenie organizmowi zbyt dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy to zwłaszcza roślin strączkowych, jeśli przyjmuje się preparaty zawierające błonnik, należy pić dużo płynów, gdyż błonnik wchłania wodę.