Biedrzeniec anyż – jak stosować go dla zdrowia?
Biedrzyniec anyż stosuje się w dolegliwościach przewodu pokarmowego – na kolki, wzdęcia, nudności i niestrawność. Anyż pomoże także przy przeziębieniach (na uporczywy kaszel) i zapaleniach dróg oddechowych. Sprawdź, jak wykorzystać go dla zdrowia.
Spis treści
Anyż - zbiory
Anyż to roślina osiągająca wysokość 50 cm. Ma pustą w środku łodygę, liście dolne są okrągłe i ząbkowane, natomiast położone wyżej – pierzaste. Kwiaty białe, drobne, zebrane w płaskie baldachy. Owoce są trochę podobne do małych główeczek maku. Cała roślina przypomina nieco natkę pietruszki.
Anyż zbieramy pod koniec sierpnia, gdy owoce są twarde i szarobrunatne. Pędy ścinamy na wysokości 10 cm nad ziemią i suszymy w pęczkach, baldachami do dołu lub umieszczając je w papierowej torebce.
Anyż – sposób działania
Anyż stosuje się w dolegliwościach przewodu pokarmowego, takich jak: kolki, wzdęcia, nudności, niestrawność. Anyż pomoże także przy przeziębieniach (na uporczywy kaszel) i zapaleniach dróg oddechowych.
Syrop anyżowy: 7 łyżeczek nasion anyżu gotujemy w 1 litrze wody, do czasu wyparowania połowy płynu. Odcedzamy i mieszamy z 3 łyżkami miodu. Pijemy 2 łyżeczki syropu 2-3 razy dziennie, zarówno w przypadku kaszlu jak i dolegliwości żołądkowych.
Napar z anyżu: łyżeczkę anyżu zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez około 20 minut. Odcedzamy napar i pijemy 1/3 szklanki 3 razy dziennie. W zaburzeniach trawienia przed jedzeniem, a w przypadku kaszlu, jako środek wykrztuśny, po posiłku.