Beszamel poleca. Sprawdź, dlaczego warto tę książkę mieć?

2019-06-04 9:59

Przetwory robią już nie tylko nasze babcie, robią je mamy, robimy my. To nie tylko moda! To przede wszystkim potrzeba kontrolowania tego, co spożywamy – nie chcemy np. dżemów przesłodzonych, pełnych konserwantów, zagęszczaczy i sztucznych barwników. Powstała nawet dieta przetworowa. Pozwala ona wykorzystać tradycyjne przepisy na najpopularniejsze przetwory i tak układać swoje dzienne menu, żeby jak najwięcej ich spożywać. Wychodzimy więc naprzeciw potrzebom naszych Czytelników. 

Preztwory
Autor: Shutterstock Przetwory książka z przepisami i poradami

W książce „Przetwory” podajemy wyselekcjonowane przepisy na przetwory, które zawsze się powinny udać:

- pasteryzowane: owoce i warzywa we własnym sosie, przeciery i koncentraty, soki owocowe, kompoty, warzywa pasteryzowane, marynaty, pikle i sałatki,

- powstałe przez zagęszczanie: syropy owocowe, powidła, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, frużeliny, sorbety, pasty owocowo-warzywne  (m.in. sosy, ketchupy, chutneye),

- kiszonki,

- susze z owoców i warzyw (domowa kostka i inne mieszanki), 

- warzywa solone,

- inne, np. octy (jabłkowy czy winny), ser jabłeczny, pastiły, owoce kandyzowane czy owoce w alkoholu.

Książka „Przetwory”  to także poradnik, który pozwoli nam przygotować się robienia domowych przetworów:

– podaje, kiedy najlepiej robić przetwory, kiedy są najlepsze do tego celu owoce, warzywa;

– jakie sprzęty będą potrzebne (słoiki, garnki, suszarka, wyciskarka itp.),

– jak wybierać surowiec do przetworów i jak go przygotować do obróbki,

– jakie inne produkty są potrzebne do robienia przetworów: ocet, cukier, przyprawy itp.,

– gdzie i w jakich warunkach termicznych przechowywać przetwory.

POLECAMY PRZEPISY Z KSIĄŻKI „PRZETWORY”:

Kompot z agrestu

Śliwki z miodem

Bakłażany w winnym occie

Dżem z cebuli

Kostka warzywna