Beszamel poleca. Sprawdź, dlaczego warto tę książkę mieć?
Przetwory robią już nie tylko nasze babcie, robią je mamy, robimy my. To nie tylko moda! To przede wszystkim potrzeba kontrolowania tego, co spożywamy – nie chcemy np. dżemów przesłodzonych, pełnych konserwantów, zagęszczaczy i sztucznych barwników. Powstała nawet dieta przetworowa. Pozwala ona wykorzystać tradycyjne przepisy na najpopularniejsze przetwory i tak układać swoje dzienne menu, żeby jak najwięcej ich spożywać. Wychodzimy więc naprzeciw potrzebom naszych Czytelników.
W książce „Przetwory” podajemy wyselekcjonowane przepisy na przetwory, które zawsze się powinny udać:
- pasteryzowane: owoce i warzywa we własnym sosie, przeciery i koncentraty, soki owocowe, kompoty, warzywa pasteryzowane, marynaty, pikle i sałatki,
- powstałe przez zagęszczanie: syropy owocowe, powidła, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, frużeliny, sorbety, pasty owocowo-warzywne (m.in. sosy, ketchupy, chutneye),
- kiszonki,
- susze z owoców i warzyw (domowa kostka i inne mieszanki),
- warzywa solone,
- inne, np. octy (jabłkowy czy winny), ser jabłeczny, pastiły, owoce kandyzowane czy owoce w alkoholu.
Książka „Przetwory” to także poradnik, który pozwoli nam przygotować się robienia domowych przetworów:
– podaje, kiedy najlepiej robić przetwory, kiedy są najlepsze do tego celu owoce, warzywa;
– jakie sprzęty będą potrzebne (słoiki, garnki, suszarka, wyciskarka itp.),
– jak wybierać surowiec do przetworów i jak go przygotować do obróbki,
– jakie inne produkty są potrzebne do robienia przetworów: ocet, cukier, przyprawy itp.,
– gdzie i w jakich warunkach termicznych przechowywać przetwory.
POLECAMY PRZEPISY Z KSIĄŻKI „PRZETWORY”:
Kompot z agrestu
Śliwki z miodem
Bakłażany w winnym occie
Dżem z cebuli
Kostka warzywna