W książce „Przetwory” podajemy wyselekcjonowane przepisy na przetwory, które zawsze się powinny udać:
- pasteryzowane: owoce i warzywa we własnym sosie, przeciery i koncentraty, soki owocowe, kompoty, warzywa pasteryzowane, marynaty, pikle i sałatki,
- powstałe przez zagęszczanie: syropy owocowe, powidła, konfitury, dżemy, marmolady, galaretki, frużeliny, sorbety, pasty owocowo-warzywne (m.in. sosy, ketchupy, chutneye),
- kiszonki,
- susze z owoców i warzyw (domowa kostka i inne mieszanki),
- warzywa solone,
- inne, np. octy (jabłkowy czy winny), ser jabłeczny, pastiły, owoce kandyzowane czy owoce w alkoholu.
Książka „Przetwory” to także poradnik, który pozwoli nam przygotować się robienia domowych przetworów:
– podaje, kiedy najlepiej robić przetwory, kiedy są najlepsze do tego celu owoce, warzywa;
– jakie sprzęty będą potrzebne (słoiki, garnki, suszarka, wyciskarka itp.),
– jak wybierać surowiec do przetworów i jak go przygotować do obróbki,
– jakie inne produkty są potrzebne do robienia przetworów: ocet, cukier, przyprawy itp.,
– gdzie i w jakich warunkach termicznych przechowywać przetwory.
POLECAMY PRZEPISY Z KSIĄŻKI „PRZETWORY”:
Kompot z agrestu
Śliwki z miodem
Bakłażany w winnym occie
Dżem z cebuli
Kostka warzywna