Aromatyczna zupa z kiełbasą i gnocchi. Włoski sposób na chłodne dni

2023-01-18 15:35

Aromatyczną zupę z kiełbasą i włoskimi kluseczkami gnocchi zrobisz dosłownie w pół godziny, bo przygotowuje się ją z gotowych półproduktów - i nie w tym nic złego. Zupa jest bardzo smaczna, sycąca, smakuje małym i dużym. Z pajdą świeżego chleba doskonale wystarczy na lunch czy obiad.

Aromatyczna zupa z kiełbasą i gnocchi. Włoski sposób na chłodne dni
Autor: Shutterstock Tę zupę łatwo jest przygotować a jej smak urzeka.

Składniki:

1 łyżka oliwy extra vergine 

300 g kiełbasy wieprzowej

¾ łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego, rozgniecionych między palcami

¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

½ cebuli, posiekanej

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane

2 szklanki bulionu z kurczaka

2 szklanki wody

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z sokiem

2 łyżeczki włoskiej przyprawy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

450 g gnocchi

2 szklanki świeżego szpinaku

Przygotowanie:

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę na średnim ogniu.

Dodaj kiełbasę wyjętą z osłonki, nasiona kopru włoskiego i płatki czerwonej papryki i zrumień, rozbijając kiełbasę drewnianą łyżką.

Dodaj cebulę i czosnek i smaż, często mieszając, przez około 5 minut lub do momentu, aż zmiękną.

Dodaj bulion z kurczaka, wodę, pomidory, przyprawę włoską, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj gnocchi i gotuj, aż wypłyną na wierzch, około 5 minut. Wyłącz ogień, wymieszaj zupę ze szpinakiem i dopraw do smaku. Podawaj gorącą, posypaną odrobiną parmezanu.

Jak zrobić gnocchi - przepis z Focaccia Ristorante

Zobacz też nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE