Aromatyczna zupa z kiełbasą i gnocchi. Włoski sposób na chłodne dni

2023-01-18 15:35

Aromatyczną zupę z kiełbasą i włoskimi kluseczkami gnocchi zrobisz dosłownie w pół godziny, bo przygotowuje się ją z gotowych półproduktów - i nie w tym nic złego. Zupa jest bardzo smaczna, sycąca, smakuje małym i dużym. Z pajdą świeżego chleba doskonale wystarczy na lunch czy obiad.

Aromatyczna zupa z kiełbasą i gnocchi. Włoski sposób na chłodne dni
Autor: Shutterstock Tę zupę łatwo jest przygotować a jej smak urzeka.

Składniki:

1 łyżka oliwy extra vergine 

300 g kiełbasy wieprzowej

¾ łyżeczki suszonych nasion kopru włoskiego, rozgniecionych między palcami

¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

½ cebuli, posiekanej

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub posiekane

2 szklanki bulionu z kurczaka

2 szklanki wody

1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów z sokiem

2 łyżeczki włoskiej przyprawy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

450 g gnocchi

2 szklanki świeżego szpinaku

Przygotowanie:

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę na średnim ogniu.

Dodaj kiełbasę wyjętą z osłonki, nasiona kopru włoskiego i płatki czerwonej papryki i zrumień, rozbijając kiełbasę drewnianą łyżką.

Dodaj cebulę i czosnek i smaż, często mieszając, przez około 5 minut lub do momentu, aż zmiękną.

Dodaj bulion z kurczaka, wodę, pomidory, przyprawę włoską, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj gnocchi i gotuj, aż wypłyną na wierzch, około 5 minut. Wyłącz ogień, wymieszaj zupę ze szpinakiem i dopraw do smaku. Podawaj gorącą, posypaną odrobiną parmezanu.

Jak zrobić gnocchi - przepis z Focaccia Ristorante

Zobacz też nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy