Alkoholowe pyszności na plenerową imprezę - poznaj przepisy na znakomite koktajle
Nadeszła wreszcie wiosna, a wraz z nią sezon na plenerowe imprezy towarzyskie. Do popularnych grillowanych pyszności i kolorowych sałatek warto podać oryginalne trunki. Co przyrządzić na plenerowe przyjęcie? Jakie drinki zaproponować gościom? Mamy dla Was kilka pomysłów!
Spis treści
Na przyjęcie w ogrodzie najlepsze są lekkie, musujące napoje z owocami lub koktajle podawane w wielkich szklanych wazach ponczowych lub dzbankach, z których każdy nalewa sobie sam porcje do szklaneczki. W upalne dni największe powodzenie będą miały napoje dobrze schłodzone, warto także na stoliczku z alkoholami postawić kubełek z lodem. My proponujemy także jeden napój na rozgrzewkę – wiosną wszak wieczory bywają jeszcze chłodne!
Wszystko zielone
2 l soku pomarańczowego
1/2 l likieru curacao blue
wyciśnięty sok z 1 cytryny
kostki lodu
listki mięty lub melisy
Schłodzone soki i likier wymieszać w dzbanku. Likier powinien mieć intensywny zielony kolor – jego odcień możesz regulować, zmieniając proporcje soku do likieru, jednak napój nie powinien zawierać więcej niż połowę likieru, inaczej będzie za słodki. Do szklanek nakładać lód, uzupełnić koktajlem, ewentualnie udekorować listkami mięty lub melisy.
Różowy ponczyk
butelki różowego wina (półwytrawne)
200 ml campari
2 szklanki owoców (maliny, truskawki, porzeczki)
ew. kilka łyżek syropu malinowego
1 l gazowanej wody mineralnej
świeże płatki róż do dekoracji
Owoce przebrać, oczyścić z szypułek i łodyżek, opłukać i osączyć, większe truskawki przekroić na pół. Włożyć do wazy ponczowej. Dolać schłodzone wino i campari, delikatnie przemieszać, ewentualnie dosłodzić syropem malinowym. Przed podaniem wlać wodę mineralną, posypać płatkami róż.
Szampańska brzoskwinia
3 butelki wina musującego (półwytrawne)
2 puszki brzoskwiń w syropie (w sezonie – 3-4 świeże owoce)
30 dag truskawek
2 pomarańcze
Pomarańcze sparzyć, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić na półplasterki. Brzoskwinie osączyć z syropu, połówki pokroić na plasterki (świeże owoce sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestkę, miąższ pokroić na cząstki). Truskawki oczyścić, opłukać, większe owoce przekroić na połówki. Owoce włożyć do wazy ponczowej, wlać sok z pomarańczy i dobrze schłodzone wino, ewentualnie dosłodzić syropem z gruszek.
Piwny grzaniec na chłodne wieczory
3 l jasnego piwa
szklanka syropu malinowego
łyżka miodu
2 łyżeczki korzennej przyprawy do grzańca
Piwo wlać do kociołka, wsypać korzenie, dodać syrop i miód, wymieszać, ustawić na podgrzewaczu, Napój podgrzewać do temp. ok. 60 st. C (nie gotować!).