Algi morskie - czy są dobrym źródłem kwasu DHA?

2016-08-09 12:48

Długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy DHA jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Jego suplementy produkuje się z oleju rybiego albo alg. Okazuje się jednak, że same algi nie są dobrym źródłem DHA. Sprawdź dlaczego.

Algi morskie - czy to dobre źródło kwasu DHA?
Autor: pixabay.com Algi morskie są składnikiem sushi.

Spis treści

  1. Algi - suplementy kwasu DHA
  2. Algi - mała zawartość tłuszczu

Algi - suplementy kwasu DHA

Suplementy kwasu dokozaheksaenowego DHA (długołańcuchowy wielonienasycony kwas tłuszczowy z rodziny omega-3) wytwarzane są z alg (glonów żyjących w morzu) albo ryb. Mogłoby się więc wydawać, że skoro z alg produkuje się suplementy, to także same algi powinny być dobrym źródłem tego cennego składnika pokarmowego. Nie jest to jednak prawda.

Algi - mała zawartość tłuszczu

Okazuje się, że algi morskie zawierają stosunkowo mało tłuszczu, a kwasy omega-3 są tylko jego niewielką częścią. Trzeba by było zjeść bardzo dużo alg, aby były one znaczącym źródłem tych składników odżywczych w diecie. Ale to mogłoby być niebezpieczne, bo algi zawierają bardzo duże ilości jodu. Do sporządzenia suplementów kwasu DHA wykorzystuje się czyste ekologicznie plantacje alg typu Schizochytrium sp. w basenach z czystą, słoną wodą. Aby sporządzić suplement, potrzebne są ogromne ilości alg, których nie bylibyśmy w stanie zjeść.

Nie oznacza to oczywiście, że jedzenia alg należy całkowicie unikać. Można się nimi raczyć od czasu do czasu (lubią i polecają je zwłaszcza weganie), jednak nie można traktować takiej przekąski jako sposobu na zapewnienie sobie wystarczających ilości kwasu dokozaheksaenowego.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE