9 najczęstszych błędów przy grillu. Punkt 6. dotyczy chyba wszystkich

2022-06-28 8:28

Większość z nas lubi dania z grilla, a także grillowanie, jako formę spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Wydaje się więc, że sztukę grillowania mamy już opanowaną na 100%. Czy aby na pewno? Sprawdź, czy nie popełniasz błędów podczas grillowania.

9 najczęstszych błędów przy grillu. Punkt 6. dotyczy chyba wszystkich
Autor: Shutterstock Grillowanie powinno być nie tylko przyjemne, ale też smaczne i zdrowe

Spis treści

  1.  1. Nadmiar podpałki
  2. 2. Niewłaściwe paliwo
  3. 3. Za mało rozgrzane węgle
  4. 4. Brak odpowiedniej higieny
  5. 5. Brak przypraw i marynat
  6. 6. Nacięta kiełbasa
  7. 7. Układanie jedzenia bezpośrednio na ruszcie
  8. 8. Niedopieczone potrawy
  9. 9. Źle ustawiony ruszt
  10. Zobacz wideo i dowiedz się, jak rozpalić grill węglowy

 1. Nadmiar podpałki

Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj do rozpalania chemicznych podpałek. Gdy nie jesteś w stanie poradzić sobie bez nich - ogranicz ich użycie do minimum i nigdy nie dodawaj podpałki w trakcie pieczenia..

2. Niewłaściwe paliwo

Do grillowania używaj jedynie węgla do tego przeznaczonego oraz drewna z drzew liściastych. Palenie drewna z drzew iglastych czy papieru powoduje uwalnianie się wraz z dymem toksycznych substancji. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i korę orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni).

3. Za mało rozgrzane węgle

Rozpal grill i odczekaj, aż płomień zgaśnie, a węgiel pokryje się żarem. Ograniczaj do minimum użycie rozpałki.  Jeśli podczas grillowania musisz dorzucić węgla, najpierw zdejmij z rusztu upieczone produkty, a kolejną partię połóż dopiero wtedy, gdy węgiel ponownie się rozżarzy.

4. Brak odpowiedniej higieny

Jeśli chcesz, aby twój posiłek z grilla był nie tylko smaczny, ale i zdrowy, po pierwsze zadbaj o higienę. Pamiętaj o wyczyszczeniu rusztu i umyciu rąk przed zabraniem się do przygotowywania posiłku.

Nigdy nie używaj tego samego noża (niemytego) do krojenia mięsa surowego i już usmażonego, jeśli nie chcesz nabawić się problemów żołądkowych.

Pamiętaj o tym, aby mięso przed grillowaniem zbyt długo nie leżało na świeżym powietrzu. Chodzi tu nie tylko o szybki rozwój bakterii, ale i insekty, które w czasie, gdy my jesteśmy np. zajęci rozmową, mogą odwiedzić nasz schab czy karkówkę.

5. Brak przypraw i marynat

Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub potrzymaj kilka godzin w marynacie czy jogurcie. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można grillować potrawy. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.

6. Nacięta kiełbasa

Kiełbasa, podobnie jak peklowane mięsa, zawiera środki konserwujące – azotany i azotyny, które podgrzewane, przekształcają się w toksyczne substancje. Dlatego unikaj wędlin na grillu. Jeśli jednak uwielbiasz grillowaną kiełbasę, przynajmniej nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta podczas podgrzewania straci soczystość i smak,  będzie sucha i niesmaczna.

7. Układanie jedzenia bezpośrednio na ruszcie

Potrawy na ruszcie kładź na foliowych tackach zapobiegających skapywaniu tłuszczu do ognia, a tym samym wytwarzaniu rakotwórczych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków lipidowych i wolnych rodników.

8. Niedopieczone potrawy

Mięso grilluj do momentu zupełnego usmażenia i przed zdjęciem go z rusztu zawsze sprawdź czy w środku nie jest przypadkiem surowe.

Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, grubsze - ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze.

Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.

By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu. Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.

9. Źle ustawiony ruszt

Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat - ale na ruszcie ustawionym na odpowiedniej wysokości. Ruszt ustawiony za nisko, zbyt blisko ognia, to potrawa spalona z zewnątrz i surowa w środku. Ruszt ustawiony za wysoko, to potrawa wysuszona, ale niedopieczona. 

Zobacz wideo i dowiedz się, jak rozpalić grill węglowy

Jak rozpalić grill węglowy