9 najczęstszych błędów przy grillu. Punkt 6. dotyczy chyba wszystkich

2022-06-28 8:28

Większość z nas lubi dania z grilla, a także grillowanie, jako formę spędzania czasu z rodziną i przyjaciółmi. Wydaje się więc, że sztukę grillowania mamy już opanowaną na 100%. Czy aby na pewno? Sprawdź, czy nie popełniasz błędów podczas grillowania.

9 najczęstszych błędów przy grillu. Punkt 6. dotyczy chyba wszystkich
Autor: Shutterstock Grillowanie powinno być nie tylko przyjemne, ale też smaczne i zdrowe

Spis treści

  1.  1. Nadmiar podpałki
  2. 2. Niewłaściwe paliwo
  3. 3. Za mało rozgrzane węgle
  4. 4. Brak odpowiedniej higieny
  5. 5. Brak przypraw i marynat
  6. 6. Nacięta kiełbasa
  7. 7. Układanie jedzenia bezpośrednio na ruszcie
  8. 8. Niedopieczone potrawy
  9. 9. Źle ustawiony ruszt
  10. Zobacz wideo i dowiedz się, jak rozpalić grill węglowy

 1. Nadmiar podpałki

Aby dania rzeczywiście smakowały, nie używaj do rozpalania chemicznych podpałek. Gdy nie jesteś w stanie poradzić sobie bez nich - ogranicz ich użycie do minimum i nigdy nie dodawaj podpałki w trakcie pieczenia..

2. Niewłaściwe paliwo

Do grillowania używaj jedynie węgla do tego przeznaczonego oraz drewna z drzew liściastych. Palenie drewna z drzew iglastych czy papieru powoduje uwalnianie się wraz z dymem toksycznych substancji. By potrawa była bardziej aromatyczna, pod koniec pieczenia wrzuć do ognia kilka ziaren jałowca, listków laurowych, namoczonych łupin i korę orzecha włoskiego lub kawałków drewna owocowego (jabłoni, wiśni).

3. Za mało rozgrzane węgle

Rozpal grill i odczekaj, aż płomień zgaśnie, a węgiel pokryje się żarem. Ograniczaj do minimum użycie rozpałki.  Jeśli podczas grillowania musisz dorzucić węgla, najpierw zdejmij z rusztu upieczone produkty, a kolejną partię połóż dopiero wtedy, gdy węgiel ponownie się rozżarzy.

4. Brak odpowiedniej higieny

Jeśli chcesz, aby twój posiłek z grilla był nie tylko smaczny, ale i zdrowy, po pierwsze zadbaj o higienę. Pamiętaj o wyczyszczeniu rusztu i umyciu rąk przed zabraniem się do przygotowywania posiłku.

Nigdy nie używaj tego samego noża (niemytego) do krojenia mięsa surowego i już usmażonego, jeśli nie chcesz nabawić się problemów żołądkowych.

Pamiętaj o tym, aby mięso przed grillowaniem zbyt długo nie leżało na świeżym powietrzu. Chodzi tu nie tylko o szybki rozwój bakterii, ale i insekty, które w czasie, gdy my jesteśmy np. zajęci rozmową, mogą odwiedzić nasz schab czy karkówkę.

5. Brak przypraw i marynat

Przed grillowaniem natrzyj mięso solą wymieszaną z przyprawami lub potrzymaj kilka godzin w marynacie czy jogurcie. Marynata częściowo denaturuje (czyli ścina) białka, dzięki czemu krócej można grillować potrawy. Przede wszystkim jednak nadaje smak i pozwalają zachować soczystość mięsa.

6. Nacięta kiełbasa

Kiełbasa, podobnie jak peklowane mięsa, zawiera środki konserwujące – azotany i azotyny, które podgrzewane, przekształcają się w toksyczne substancje. Dlatego unikaj wędlin na grillu. Jeśli jednak uwielbiasz grillowaną kiełbasę, przynajmniej nie nacinaj jej przed grillowaniem - nacięta podczas podgrzewania straci soczystość i smak,  będzie sucha i niesmaczna.

7. Układanie jedzenia bezpośrednio na ruszcie

Potrawy na ruszcie kładź na foliowych tackach zapobiegających skapywaniu tłuszczu do ognia, a tym samym wytwarzaniu rakotwórczych węglowodorów aromatycznych, nadtlenków lipidowych i wolnych rodników.

8. Niedopieczone potrawy

Mięso grilluj do momentu zupełnego usmażenia i przed zdjęciem go z rusztu zawsze sprawdź czy w środku nie jest przypadkiem surowe.

Cienkie steki wołowe piecz ok. 15 minut na gorącym grillu, grubsze - ok. 20 minut w nieco niższej temperaturze.

Wieprzowina jest gotowa po 30-40 minutach, kurczak po 20-30, a filety rybne po kilku minutach na średnio rozgrzanym grillu.

By sprawdzić, czy mięso jest upieczone, przyciśnij je łopatka do odwracania potraw. Jeśli się nie ugina, to możesz je zdejmować z rusztu. Drób jest gotowy, gdy po nakłuciu widelcem wypływa z niego biały sok. Ryba jest upieczona, gdy jest w środku biała, a nie przezroczysta.

9. Źle ustawiony ruszt

Przypiekanie nad ogniem sprawia, że mięso zachowuje swój aromat - ale na ruszcie ustawionym na odpowiedniej wysokości. Ruszt ustawiony za nisko, zbyt blisko ognia, to potrawa spalona z zewnątrz i surowa w środku. Ruszt ustawiony za wysoko, to potrawa wysuszona, ale niedopieczona. 

Zobacz wideo i dowiedz się, jak rozpalić grill węglowy

Jak rozpalić grill węglowy
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE