Ile kalorii ma karp smażony, a ile faszerowany czy pieczony?
Wigilia się zbliża, a ty zastanawiasz się, ile kalorii ma karp - smażony, faszerowany, pieczony, w galarecie i w każdym innym wydaniu? Czy na diecie odchudzającej można jeść smażonego karpia, by nieopatrznie nie dodać sobie niechcianych kilogramów? Sprawdź, ile kalorii mają poszczególne rodzaje karpia serwowanego na wigilijnej wieczerzy oraz który karp jest najmniej tuczący. Polecamy kilka przepisów na wigilijnego karpia: Karp zapiekany w śmietanie, Karp smażony w sosie jogurtowym oraz Karp po żydowsku w galarecie.
Spis treści
Na ile sposobów można przyrządzić karpia?
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie karpia. Można go zaserwować w galarecie (po żydowsku), w formie faszerowanej lub w najprostszej i lubianej przez wielu wersji smażonej. Karp sam w sobie jest rybą dość kaloryczną, dlatego też warto przygotować go w taki sposób, aby nie podnosić jego kaloryczności.
Sprawdź również >>> Jak sprawdzić świeżość karpia?
Karp smażony
Karp smażony, zwłaszcza ten w panierce, zrobionej z jaj i bułki tartej to bomba kaloryczna. Jest pyszny, ale wchłania bardzo dużo tłuszczu. Dużo mniej kalorii ma karp pieczony i wcale nie gorzej smakuje. Jeśli już zdecydujemy się na karpia smażonego to najlepiej i na pewno najzdrowiej smażyć na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym.
Sprawdź także >>> Karp smażony - tradycyjny polski przepis
Ile kalorii ma porcja karpia (100 g):
smażonego – ok. 185 kcal
w panierce, smażonego na oleju – ok. 270 kcal
w galarecie – ok. 136 kcal
pieczonego – ok. 113 kcal
Sprawdź także >>> Jak odgrzać karpia podczas świąt?