Życie ze smakiem, czyli co może psuć nam przyjemność jedzenia
W życiu ważny jest dobry smak. Czasem słodki lub gorzki, słony albo ostry. Ten, który pozwala się nam delektować pysznym jedzeniem może być zaburzony przez nasze błędy czy przyzwyczajenia. Poznaj najczęstsze przyczyny, które mogą psuć nam radość smakowania.
Spis treści
Palenie papierosów
Powoduje rozedmę płuc, a co gorsza, paraliżuje rzęski nabłonka oddechowego i jest przyczyną zapalenia zatok przynosowych. I jedno i drugie osłabia węch, a w konsekwencji – smak. Dobra wiadomość jest taka, że zmiany nie są nieodwracalne. Rzucenie palenia załatwia sprawę. Błyskawicznie poczujesz o ilu smakach i aromatach zapomniałaś w trakcie palenia.
Alkohol
Napoje wyskokowe powodują tymczasowe drętwienie ciałek dotykowych w ustach, które również, choć w mniejszym stopniu niż kubki smakowe odpowiadają za rozpoznawanie smaków. Uwaga! Alkohol uszkadza także części mózgu odpowiedzialne za zapamiętywanie smaków i zapachów!
CukierSpróbuj przez miesiąc codziennie pić dwa słodkie napoje dziennie. Po tym czasie zaczniesz znacznie gorzej rozpoznawać słodki smak. Nie ma w tym nic zaskakującego. W wyniku częstego wystawienia na bodziec organizm dostosowuje się i… przestaje go zauważać.
Sól
Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej posiłku. Jej nadużywanie grozi jednak nadciśnieniem, kłopotami z żołądkiem czy nawet udarem mózgu. W przypadku soli działa też ta sama zasada co z cukrem. Zbyt obfite solenie powoduje, że nie czujesz słonawych i gorzkawych aromatów potraw.
Szczotkowanie zębów
Kto by się spodziewał! To, co mam nam pomagać czasami ma też nieoczekiwane właściwości. Składniki pasty do zębów osłabiają percepcję słodyczy. To dlatego picie soku pomarańczowego po umyciu zębów to tak dziwne uczucie – gorzkie i kwaśne elementy są dużo bardziej wyraziste.
Leki
Warto zdawać sobie sprawę, że spraye do nosa zawierające cynk potrafią pozbawić powonienia i smaku na dość długi czas. Efekt uboczny stosowania antybiotyków to czasami drożdżyca grzybiczna - infekcja błon śluzowych. Wtedy człowiek przestaje kompletnie rozróżniać smaki. Wreszcie, niektóre leki na ciśnienie krwi powodują fantomy smakowe – gorycz albo metaliczny posmak w ustach.