Zmniejsza ryzyko cukrzycy o 1/3. Pij na zdrowie
Regularne spożywanie herbaty może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy aż o jedną trzecią. To fascynujące odkrycie sugeruje, że prosta codzienna czynność, jaką jest picie herbaty, może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie.
Istnieje dobra wiadomość dla miłośników herbaty. Codzienne spożywanie filiżanki tego naparu może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, o ponad 28 procent, zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach. To rewelacyjne odkrycie oferuje nowe perspektywy w dziedzinie zdrowia metabolicznego.
Czy czarna herbata jest zdrowa
Badania wykazały, że czarna herbata ma potencjał w redukcji ryzyka chorób metabolicznych. Osoby, które regularnie piją herbatę, mają o co najmniej 28 procent mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, które nie sięgają po ten napój. Dodatkowo regularne spożywanie herbaty zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju stanu przedcukrzycowego o 15 procent.
Badanie objęło 1923 osoby w wieku od 20 do 80 lat i wyniki zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym "Diabetologia".
Herbata. Jak wpływa na organizm?
Jakie są mechanizmy, które sprawiają, że herbata jest korzystna dla zdrowia metabolicznego? Naukowcy zidentyfikowali, że herbata zwiększa wydalanie glukozy z moczem oraz poprawia kontrolę poziomu cukru we krwi. Najbardziej widoczne korzyści obserwowane są w przypadku czarnej herbaty.
Podobne efekty można zaobserwować także po spożyciu innych rodzajów herbaty, choć w mniejszym stopniu. Zespół badawczy sugeruje, że to wyjątkowy proces produkcji czarnej herbaty, który obejmuje fermentację mikrobiologiczną, może prowadzić do powstawania unikalnych związków bioaktywnych. Te związki wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Regularne picie herbaty może poprawić wrażliwość organizmu na insulinę i wpłynąć korzystnie na skład mikrobiomu jelitowego. Te działania mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania trzustki.
Cukrzyca typu 2 - jak unikać
W Polsce szacuje się, że ponad 3 miliony osób cierpi na cukrzycę, a aż 90 procent przypadków dotyczy cukrzycy typu 2, która jest w dużej mierze chorobą zapobiegalną. Ta choroba metaboliczna wynika głównie z niezdrowego stylu życia.
Jednym z głównych czynników ryzyka cukrzycy typu 2 jest otyłość. Ten czynnik jest podatny na modyfikacje, a działania prewencyjne obejmują regularną aktywność fizyczną, zdrową dietę i utrzymanie właściwej masy ciała.
Okazuje się teraz, że regularne sięganie po filiżankę herbaty może również istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. To może być doskonała okazja, aby odkryć swój ulubiony rodzaj herbaty i czerpać korzyści dla zdrowia metabolicznego.