Zimny bufet - jak przygotować przyjęcie, gdy nie mamy dużej jadalni?

2016-11-16 17:16

Urządzając przyjęcie z bufetem, możemy gościć więcej osób niż mamy miejsc w jadalni, ale także w ten sposób nie musimy spędzić połowy wieczoru w kuchni, bo goście obsługują się sami. Wcześniej jednak czeka nas trochę pracy przy przygotowaniu dań i dekorowaniu stołu.

zimny-bufet-jak-urzadzic-przyjecie-menu-aranzacja-stolu-dekoracje.jpg
Autor: pixabay.com Gdy chcemy przyjąć więcej osób, a nie mamy dużej jadalni, przyjęcie bufetowe jest najlepszym rozwiązaniem.

Spis treści

  1. Na dobry początek
  2. Stół czyli bufet
  3. Kompozycja bufetu
  4. Dekoracja stołu

Na dobry początek

Zanim zaczniecie gotowanie, przyjęcie trzeba wymyślić – od początku do końca. Żadnej improwizacji. Zastanówmy się, jaki charakter ma mieć spotkanie: elegancki i nieco ceremonialny (np. ważna uroczystość rodzinna) czy czysto towarzyski. Ustalamy listę gości, menu, plan zakupów i kolejność przygotowań.

Stół czyli bufet

Stół powinien być jak największy. Jeśli pokój jest wystarczająco obszerny, bufet ustawiamy na środku. Tak jest najwygodniej, bo goście mają dostęp do dań z czterech stron. Jeżeli miejsca jest mniej, bufet urządzamy na stole przysuniętym do ściany. Można też użyć nietypowych mebli – obszernego biurka lub komody. Trzeba jednak zamaskować ich pierwotną funkcję obrusem do podłogi.

Kompozycja bufetu

Bufet nakrywamy według zasady, że wszystko się grupuje. Chodzi o to, by goście mogli jak najłatwiej sięgać po kolejne dania. Półmiski i salaterki z potrawami ustawiamy tak, by tworzyły atrakcyjną dla oka kompozycję, ale też tak, by każdy mógł bez problemu rozeznać co do czego, np. sosy do mięs obok półmiska z wędliną, borówki przy indyku, chrzan przy pasztecie.

Dekoracja stołu

Pięknie nakryty bufet stwarza miłą atmosferę i pobudza apetyt, ale ozdoby nie mogą przyćmić półmisków z potrawami. Sam wazon z kwiatami też nie wystarczy. Możliwości jest wiele. Wykorzystaj np. figurki, które kolekcjonujesz, jesienne liście czy gałązki z kolorowymi owocami. Inspiracją może też być menu. Dania orientalne mogą być pretekstem do zestawienia barwnego batiku (w charakterze obrusu) z drewnianymi misami z egzotycznego drewna i liśćmi palmowymi.