Zdrowe odżywianie. Jak zaplanować zdrowe posiłki w pracy?
Lubisz jeść 3 posiłki dziennie albo nawet 5 mniejszych? Chcesz dbać o dietę, ale nie wiesz jak sporządzić plan żywienia? Wielu z nas podczas godzin pracy je szybko i niezdrowo, kompletnie nie przejmując się swoim żołądkiem i dietą. Sprawdź, jak jeść w pracy, by zachować szczupłą sylwetkę.
Spis treści
W pracy warto dbać o zdrowe odżywiane
Ktoś powie, że trudno dbać o dietę, kiedy wykonuje się stresującą pracę, gdzie najważniejsza jest ilość i jakość wykonywanych obowiązków. Tymczasem pośpiech nie jest najlepszym doradcą, nie tylko w pracy ale i w życiu. Stres sprawia, ze poziom koncentracji obniża się, a przyjmowane posiłki nie trawią się tak, jak powinny. Okazuje się, że nawet w pracy można dbać o prawidłowe odżywianie. Podpowiadamy, jak rozplanować zdrowe posiłki w pracy.
Jak odżywiać się w pracy?
Spożywanie 5 posiłków dziennie, tak jak doradzają dietetycy, to trudne wyzwania dla wszystkich pracujących. Większość z nich pracuje co najmniej przez 8 godzin dziennie i nie ma czasu na bieganie do kuchni co 1,5 godziny. W takiej sytuacji powinniśmy jeść w pracy 3 posiłki. Cała filozofia zdrowego odżywiania w pracy tkwi w utrzymaniu odpowiedniego poziomu węglowodanów i energii naszego mózgu. Aby utrzymać koncentrację, chęć i motywację do wykonywania obowiązków, trzeba karmić organizm niezbędnymi substancjami odżywczymi. Według WHO, wystarczy 30 minut na jedzenie z 8 przepracowanych godzin pracy, aby podnieść efektywność aż o 20%!
Zasady zdrowego odżywiania w pracy
Recepta na zdrowie posiłki w pracy jest prosta. Podstawowa zasada mówi, że śniadanie powinniśmy zjeść maksymalnie 2 godziny od przebudzenia. Trzy, cztery godziny po pierwszym posiłku można sięgnąć po jakiś owoc np. jabłko lub banana, szklankę soku owocowego czy jogurtu. Energii do działania i myślenia dostarczy także batonik lub owsiane ciastko. Koło godziny 14 warto zrobić sobie 10-minutową przerwę i zjeść coś ciepłego np. miskę zupy lub pożywić się warzywną sałatką. Po tym posiłku powinniśmy zaspokoić głód do godz .17. Tuż przed wyjściem z pracy warto przegryźć jakiś owoc czy zjeść kanapkę. Wszystkie "przekąski", które podjadamy w pracy powinny być bogate w witaminy.
Taki schemat zdrowego odżywiania w pracy zmniejsza ryzyko zajadania się wieczorem, po powrocie do domu. Owszem, należy zjeść jeden większy, ciepły posiłek w domu, ale pamiętajmy, że o wiele lepiej się śpi, jeśli ostatni posiłek zjedliśmy 3 godziny przed położeniem się do łóżka. Czyli mniej więcej ok. 21 nie należy już myszkować w kuchni.