Wielkanocne potrawy z całej Polski. Co w święta się je na Kaszubach, Śląsku czy Podlasiu?

2018-03-15 9:37

Na wielkanocnych stołach nie może zabraknąć: białej kiełbasy, ćwikły z chrzanem, lukrowanych bab, białego barszczu, pieczonych mięs czy słodkich mazurków. Istnieją jednak potrawy, które są związane z tradycją konkretnych regionów naszego kraju. Prezentujemy polskie dania wielkanocne znane tylko w niektórych regionach kraju!

Wielkanocne potrawy z całej Polski. Co w święta się je na Kaszubach, Śląsku czy Podlasiu?
Autor: Shutterstock Pascha to wielkanocny deser typowy dla wschodniej części Polski

Spis treści

  1. Potrawy wielkanocne typowe dla Małopolski i Podhala
  2. Wielkanoc na Śląsku: potrawy regionalne
  3. Tradycyjne potrawy wielkanocne na Podlasiu
  4. Wielkanoc na Kaszubach - regionalne dania
Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński

Wielkanoc coraz bliżej! Na tradycyjnym świątecznym stole nie może zabraknąć pieczonych mięs, białej kiełbasy, żurku czy mazurków i babek. Istnieją jednak potrawy wielkanocne, które są charakterystyczne dla konkretnych rejonów naszego kraju.

Potrawy wielkanocne typowe dla Małopolski i Podhala

Przykładem jest choćby chrzanówka lanckorońska, z której słynie Małopolska. Jest to zupa na bazie utartego chrzanu z kawałkami mięsa i warzywami, zagęszczona mąką i kwaśną śmietaną.

Równie popularną, małopolską potrawą jest strząska, składająca się z pokrojonych wędlin, jaj, chrzanu oraz roztworu z octu i wody. Strząska gości na wielkanocnych stołach od lat 20. ubiegłego wieku. Jarosze z Małopolski także mają swoją wielkanocną potrawę. Są to fizoły, czyli oscypki podawane z fasolą, jarmużem i suszonymi śliwkami.

Inną wersją zupy z chrzanu jest chrzonica, zwana także krzonowiną lub święceliną. To jednogarnkowa potrawa, z której słynie Podhale. Wielkanocna chrzonica zawiera m.in. jajka, skrawki mięsa i kawałki białej kiełbasy. Jest idealną i sycącą potrawą na wielkanocny obiad.

Wielkanoc na Śląsku: potrawy regionalne

Na Śląsku tradycją jest wypiekanie słodkich bułeczek, zwanych buchtami. Na wielkanocnym stole nie może także zabraknąć święcelnika. Jest to drożdżowe ciasto, zawierające kawałki wędzonych wędlin. Śląsk to miejsce, gdzie powstała pierwsza babka majonezowa. Ciasto wypieka się z mąki pszennej i ziemniaczanej oraz majonezu. Podczas Wielkanocy nie może także zabraknąć kołaczy i strucli.

Tradycyjne potrawy wielkanocne na Podlasiu

Podniebienia mieszkańców Podlasia rozpieszcza nie tylko czerwony barszcz z kiszonych buraków, ale także pascha, która jest tamtejszym hitem wielkanocnym. Jest to stożkowy deser z twarogu, śmietany, masła, wanilii, miodu oraz żółtek. Może zawierać bakalie, orzechy czy czekoladę.

Podlasie słynie także z przepysznych, biszkoptowych sękaczy.

Wielkanoc na Kaszubach - regionalne dania

Na Kaszubach nie może zabraknąć zylcu, czyli galarety z wieprzowymi nóżkami i włoszczyzną. Na śniadaniu wielkanocnym można również jeść specjalną prażnicę. Jest to jajecznica smażona na dodatkach, takich jak boczek czy wędzona ryba.