W jakim kieliszku podać nalewkę? [WIDEO]

2018-06-21 13:49

Jakie kieliszki dobrać do nalewki to  wbrew pozorom ważne zagadnienie. To, w jakim kieliszku podajemy alkohol, nie jest bez znaczenia. Jest to istotne nie tylko ze względu na savoir-vivre, lecz także na smak trunku i jego prezencję.

Sztuka serwowania nalewek
Autor: Shutterstock Obtłuczone kieliszki, karafki z taniego szkła, niewłaściwa temperatura serwowania - to wszystko burzy smak i przyjemność kosztowania domowych nalewek

Spis treści

  1. Jaka karafka do nalewki?
  2. Kup książkę online
  3. Kieliszki do nalewki
  4. Ozdobna taca na karafkę i kieliszki

Jaka karafka do nalewki?

Jeśli chcemy poczęstować gości nalewką domowej roboty, warto zainwestować w karafkę dobrej jakości – najlepiej kryształową lub z grubego szkła. Dobrej jakości butelka o pojemności 500 ml musi ważyć co najmniej 500–600 g. Ale uwaga! Na rynku, szczególnie w supermarketach i sklepach z artykułami „po 5 złotych”, dostępne są butelki z Chin, które mają zadymione szkło, słabe zamknięcia i wyglądają nieelegancko. Tak podana nalewka na pewno straci wiele ze swej magii.

 

Kup książkę online

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Kieliszki do nalewki

Nalewek lepiej nie serwować też w byle jakich kieliszkach czy przypadkowych szklankach. Na tym etapie również należy się im zasłużony szacunek.

- Wytrawną – schłodzoną do 6–8°C – nalewkę należy nalać do małych (50 ml) kieliszków na wysokiej nóżce i serwować do pikantnych przekąsek (najlepiej wypić ją jednym „haustem”). Na aperitif najlepsze są piołunówka lub jarzębiak. Kieliszków nie należy napełniać po brzegi.

- Nalewki półwytrawne i półsłodkie świetnie nadadzą się do wszelkich mięs – wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny. Można je podawać w temperaturze pokojowej.

- Do deserów świetnie pasują słodkie nalewki – warto je sączyć przez dłuższą chwilę.

Nie powinno się wylizywać dna kieliszka, nawet jeśli nalewka jest doskonała, a na jego dnie zostaje kilka cennych kropel. Z kolei nalewki pite w celach zdrowotnych (ziołowe, gorzkie) można pić tylko w małych ilościach (50 ml) na 15 minut do pół godziny przed jedzeniem. Zażyte przed obfitym ciężkim obiadem poprawią trawienie.

UWAGA! Nalewki to alkohol, którego nie wypija się do dna... karafki. Gospodarz może poczęstować gości ledwie jednym kieliszkiem, a resztę schować – i nie jest to nietaktem.

Ozdobna taca na karafkę i kieliszki

Karafkę wraz z kieliszkami można zaprezentować na eleganckiej tacy wykonanej ze srebra lub innego metalu szlachetnego. W ten sposób degustacja będzie jeszcze przyjemniejsza i ucieszy każde oko.