Uważaj na tę "pietruszkę"! To, co może zrobić, jest naprawdę przerażające

2024-05-17 13:53

Oto jedna z najbardziej trujących roślin na świecie, która niestety występuje również w Polsce. Do zatruć najczęściej dochodzi na skutek pomyłki, ponieważ roślina ta przypomina dziko rosnącą marchew, seler, pasternak czy pietruszkę.

Uważaj na tę pietruszkę! To, co może zrobić, jest naprawdę przerażające
Autor: Shutterstock Uważaj na tę "pietruszkę"! To, co może zrobić, jest naprawdę przerażające

Szalej jadowity, znany również jako cykuta, pietruszyca czy bzducha wodna, to jedna z najbardziej trujących roślin na świecie. W starożytności cykuty używano do wykonywania wyroków śmierci i otruć, co świadczy o jej niechlubnej reputacji. Roślina ta ma długą historię jako narzędzie trucicieli, a jej toksyczność jest dobrze udokumentowana w literaturze historycznej i medycznej.

Beszamel - Jadalne Chwasty

Gdzie występuje szalej jadowity?

W Polsce szalej jadowity najczęściej spotykany jest na terenach podmokłych, obszarach torfowych, terenach w niedalekiej odległości od zbiorników wodnych. Roślina kwitnie od czerwca do sierpnia, a jej kwiaty łatwo pomylić z dmuchawcem. Cykuta ma długą, nagą łodygę, rozgałęzioną na górze. Porastają ją pierzastosieczne liście o ostro piłkowanych brzegach. Kłącze rośliny jest bulwiaste z charakterystycznymi przegrodami wewnątrz, a kwiaty są drobne i białe, zebrane w wieloszypułkowe baldachy, złożone z dziesięciu do dwunastu mniejszych baldaszków. Roślina może osiągać nawet 150 cm wysokości.

Niebezpieczeństwo pomyłki

Jak informuje Państwowa Inspekcja Sanitarna na swojej stronie internetowej, do zatrucia szalejem najczęściej dochodzi na skutek pomyłek. Cykutę łatwo można pomylić z dziko rosnącą marchwią, selerem, pasternakiem czy pietruszką. Nawet zapach szaleju jadowitego przypomina ostro-słodkie nuty tych roślin, co jeszcze bardziej zwiększa ryzyko przypadkowego zatrucia.

Toksyczność szaleju jadowitego

Toksyczność szaleju jadowitego wynika z obecności w jego soku cykutoksyny. Związek ten wywołuje śmierć na skutek porażenia układu nerwowego. Co istotne, do zatrucia toksycznymi substancjami dojść może nie tylko w wyniku spożycia, ale także przez kontakt ze skórą, również skórą nieuszkodzoną. Dlatego też, jak wyjaśnia sanepid, nie należy zrywać cykuty, a jeśli już to konieczne, należy robić to w rękawiczkach.

Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega: "Trująca jest cała roślina, a szczególnie jej kłącze i łodyga, w których najwięcej jest cykutotoksyny, czyli trującego wielonienasyconego alkoholu. Już po 20 minutach po spożyciu pojawia się pieczenie w jamie ustnej, ślinotok, mdłości, wymioty, drgawki, rozszerzenie źrenic, utrata świadomości, problemy w oddychaniu. Następnie dochodzi do paraliżu układu oddechowego i zgonu"