Ten przepis na placki babuni ma ponad 100 lat. Nadal bije rekordy popularności

2023-05-17 17:12

Przepis na te placki przechodzi z pokolenia na pokolenie. Uwielbiały je nasze prabacie, babcie i mamy. Nie stracił nic na swojej aktualności i nadal kusi smakiem kolejne pokolenia łasuchów!

Ten przepis na placki babuni ma ponad 100 lat. Nadal bije rekordy popularności
Autor: Shutterstock

Placki to niezmiennie ulubiona potrawa wielu osób. Przyrządza się je na wiele sposobów, smakując równie dobrze z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi. Od lat goszczą na stołach w naszych domach. Istnieją przepisy, które nie uległy zmianie przez dekady, a efekt końcowy zawsze jest taki sam – idealnie elastyczne placki.

Tradycja domowych placków ma już 100 lat

Dania mączne często gościły na naszych stołach. Kto z nas nie ceni sobie smaku pierogów, naleśników czy właśnie placków? Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zawsze dostarcza wiele gastronomicznych doznań. Degustując je, wracają wspomnienia z dzieciństwa, kiedy u dziadków na wakacjach zajadaliśmy się nimi bez końca. W niektórych regionach Polski do ich przygotowania dodaje się sodę oczyszczoną, co nadaje im puszystości. Przygotowaliśmy dla Was przepis na prostsze, niż się wydaje placki, który jak mówi tradycja, liczy sobie ponad 100 lat.

Szybki przepis na pyszne placki z dodatkiem sody

Składniki, które potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej,
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • szklankę maślanki,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Pierwszym krokiem jest przesianie mąki, co sprawia, że staje się ona bardziej lekka i puszysta. Dodaj do niej sodę, cukier i sól, a następnie dokładnie wymieszaj składniki. W kolejnym etapie, do mieszanki dodaj całe jajko i żółtko, po czym dołącz śmietanę i wlej maślankę. Wszystko starannie zagnieć, tak aby uzyskać jednolite i elastyczne ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Jeżeli jednak tak się stanie, dodaj odrobinę mąki.

Podziel ciasto na mniejsze porcje, z których każdą uformuj w kulę i lekko obsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na placki o grubości około 1,5 cm. Na dobrze rozgrzanej patelni rozpocznij smażenie placków. Pamiętaj, aby patelnię przykryć - dzięki temu placki pięknie urosną. Każdą stronę smaż do momentu uzyskania złotego koloru.

Podawaj placki z dodatkiem kwaśnej śmietany. Świetnie komponują się również z sałatką z pomidorów, świeżymi warzywami czy sosem na bazie jogurtu. Dla miłośników słodkości polecamy dodatek dżemów czy kremów czekoladowych.

Ten ponad stuletni przepis to gwarancja smaku i satysfakcji dla każdego domownika. Placki na sodzie to danie, które przetrwało próbę czasu i zawsze cieszy swoim doskonałym smakiem.

Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl