Syndrom chińskiej restauracji - czym jest? Czy występuje naprawdę?

2016-11-25 15:36

Długo uchodził za miejską legendę, ale lekarze w końcu wpisali go na listę jednostek chorobowych. Syndrom chińskiej restauracji atakuje nagle i wcale nie jest przyjemny. Sprawdź, co to takiego.

syndrom_chinskiej_restauracji.jpg
Autor: pixabay.com Syndrom chińskiej restauracji - prawda czy mit?

Spis treści

  1. Różne nazwy tej samej choroby
  2. Syndrom chińskiej restauracji – czym jest i jakie ma objawy
  3. Polakom raczej nie grozi

Różne nazwy tej samej choroby

Ta dolegliwość miewa różne nazwy – zespół chińskiej restauracji choroba Kwoka. Choć brzmi niepoważnie, wiąże się z całkiem poważnymi objawami, które dokuczają niektórym amatorom chińszczyzny.

Syndrom chińskiej restauracji – czym jest i jakie ma objawy

Zaliczyć można do nich zaczerwienienie twarzy, dusznościból głowy, nadmierną potliwośćucisk w klatce piersiowej i tchawicy, skurcze mięśni, a nawet krótkotrwały paraliż. Lekarze uznają je za rodzaj alergii pokarmowej, wywołanej przez stosowanej w kuchni chińskiej specyficzne przyprawy i aromaty. Za drastyczne efekty, które wywołują, może odpowiadać po prostu ich wielość i połączenie w jednej potrawie.

Polakom raczej nie grozi

Smakoszom chińszczyzny w Polsce syndrom chińskiej restauracji raczej nie grozi. W większości naszych chińskich restauracji stosowane są bowiem krajowe odmiany przypraw, z którymi jesteśmy oswojeni.