Smażenie na wodzie – zdrowo i oszczędnie. Zobacz, co można smażyć na wodzie

2022-07-20 11:44

Dietetycy uważają, że smażenie na tłuszczu to najmniej zdrowy sposób przyrządzania potraw. To może tłuszcz zastąpić... wodą? Zobacz, jak i co można smażyć w ten sposób.

Smażenie na wodzie
Autor: Shutterstock Smażenie na wodzie to zdrowsza alternatywa dla smażenia na tłuszczu

Spis treści

  1. Czy smażenie jest niezdrowe?
  2. Zdrowa alternatywa smażenia na tłuszczach – smażenie na wodzie
  3. Plusy smażenia na wodzie

Czy smażenie jest niezdrowe?

Dietetycy uważają, że smażenie na tłuszczu to najmniej zdrowa i najmniej dietetyczna forma obróbki potraw.

Jeśli mimo to decydujemy się na smażenie, to ważne jest też, na czym smażymy. Ogólnie, powinniśmy wybierać tłuszcze o wysokim punkcie dymienia, czyli takie, które nie rozkładają się łatwo pod wpływem wysokiej temperatury na toksyczne związki. Do najlepszych tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, które nadają się doskonale do smażenia, należą: smalec gęsi, smalec z kaczki oraz masło klarowane. Spośród roślinnych tłuszczów do smażenia najlepsze są rafinowane oleje: rzepakowy i kokosowy.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule:

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia?

Zdrowa alternatywa smażenia na tłuszczach – smażenie na wodzie

Smażenie bez tłuszczu jest możliwe. Zamiast oleju czy smalcu wystarczy użyć wody albo bulionu warzywnego. Samą wodę dobrze jest posolić, a nawet doprawić przyprawami. Taki sposób smażenie wymaga po prostu więcej czasu niż tradycyjne smażenie na tłuszczu, przeprowadza się je bowiem w niskiej lub średniej temperaturze.

Do smażenia na wodzie najlepiej nadają się patelnie i garnki stalowe. Smażąc na nich na wodzie, doskonale można przygotować owoce, warzywa i grzyby. A jak się to robi? Wystarczy na patelnię postawioną na średnim ogniu wlać 3–4 łyżki wody lub bulionu, wrzucić pokrojone składniki i smażyć powoli (na małym ogniu) do miękkości, często przy tym mieszając i ewentualnie dolewając małymi ilościami wodę czy bulion. Pod koniec takiego smażenia potrawy się dosmacza przyprawami i ewentualnie odparowuje nadmiar wody.

Plusy smażenia na wodzie

Smażenie na wodzie, oprócz tego, że jest zdrowe, jest przede wszystkim czystsze od smażenia na pryskającym oraz zostawiającym plamy i osady tłuszczu. Do tego też – co tu kryć – cichsze. Potrawy pozbawione są też spalenizny, za to są wciąż chrupkie i pełne smaku, który nie ustępuje tym smażonym na tłuszczu.

Poza tym dochodzi aspekt ekonomiczny. Przy obecnych cenach oleju, masła klarowanego czy innych tłuszczów to bardzo oszczędny sposób przyrządzania dań – ze zdrowiem w gratisie.

Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE