Skrzydełko czy nóżka? A może jednak pierś? Przekonaj się, która część kurczaka jest najzdrowsza
Wiele osób wybiera do swego menu mięso kurczaka, bo jest niskokaloryczne i lekkostrawne. Czy każda jego część gwarantuje zdrowy posiłek? Przekonajcie się z nami.
Spis treści
- Mięso drobiowe – smaczne i zdrowe
- Białe mięso kontra ciemne – które wybrać?
- Stare rasy kur to idealna jakość mięsa
Mięso drobiowe – smaczne i zdrowe
Ogólnie mięso drobiowe uważane jest za niskokaloryczne, zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaka, indyka, perliczkę czy zaliczane do dziczyzny bażanty i przepiórki.
Od dzieciństwa nasze babcie i mamy karmią nas rosołem z kury (kiedyś też z gęsi czy kaczki), gdy tylko dopada przeziębienie albo poważniejsza infekcja górnych dróg oddechowych. Cóż, rosół ma właściwości rozgrzewające, a wchłaniane w trakcie jedzenia naturalne olejki eteryczne ułatwiają oddychanie, a wręcz poprawiają funkcjonowanie śluzówki nosa, która jest przecież naturalną barierą dla wirusów i bakterii.
Również smalec drobiowy – gęsi i kaczy – jest zdrowy, bo zawiera dużo kwasów omega 3. Oba są jednymi z najzdrowszych obok masła klarowanego tłuszczów zwierzęcych, do tego idealnymi do smażenia. I nie tylko – niegdyś przeziębionej i kaszlącej osobie smarowano przed snem klatkę piersiową smalcem gęsim. To uzasadniony zabieg, bo tłuszcz gęsi rozgrzewa, a to ułatwia usunąć śluz zalegający w oskrzelach.
Białe mięso kontra ciemne – które wybrać?
Wyjątkowo dietetyczne jest białe mięso z piersi kurczaka. Do tego jest lekkostrawne. To coś dla osób dbających o linię i uprawiających sporty. W białym mięsie jest mniej cholesterolu niż w mięsie ciemnym (np. w udkach) i proporcjonalnie więcej białka, które między innymi chroni przed utratą tkanki mięśniowej w czasie odchudzania, do tego wspomaga odbudowę tej tkanki po wyczerpującym treningu.
Warto dodać, że najbardziej kalorycznym elementem kurczaka jest skóra. Dla porównania: pierś kurczaka ze skórą ma ok. 157 kcal, a bez – 99 kcal. Analogicznie udko z kurczaka będzie miało 158 i 125 kcal. Skóra to także bogate źródło potasu, ale jednocześnie i niekorzystnych tłuszczów trans.
Ciemne mięso kurczaka (udka, skrzydełka) ma więcej tłuszczu niż białe, dużo białka, a także dobrze przyswajalnego żelaza i cynku. Występuje w nim także magnez i selen, a także spore pokłady witamin z grupy B.
Oczywiście nie bez znaczenia dla zdrowia jest też sposób przyrządzenia dania z kurczaka. Najbardziej lekkostrawne są posiłki gotowane, zwłaszcza na parze, pieczone i duszone.
Stare rasy kur to idealna jakość mięsa
Aby być pewnym, że nasz posiłek z kurczaka jest rzeczywiście zdrowy, warto sięgać po mięso starych ras zamiast tzw. brojlerów, które są hodowane przemysłowo. Jedną z najstarszych polskich ras kur jest kura zielononóżka kuropatwiana. To idealna rasa do chowu przyzagrodowego, która wręcz nie daje się hodować przemysłowo – w większych niż 60 sztuk stadach dochodzi do wzajemnego zadziobywania się, a nawet kanibalizmu.
Inne stare rasy hodowane w Polsce to: żółtonóżka kuropatwiana, leghorn, rodajlend (Rhode Island red) czy polbar. A co z nich przyrządzić? Pomysłów mamy wiele – sprawdźcie sami.