Piwo: fakty i mity na temat serwowania złocistego trunku

2021-10-07 19:28

To, co najbardziej lubimy w piwie, to jego orzeźwiający smak, pozostawiający w ustach delikatną goryczkę. Wybieramy piwa klarowne, dobrze schodzone i oczywiście z pianą na dwa palce! Czy zawsze te warunki muszą być spełnione, żeby uznać piwo za idealne? Obalamy mity na temat piwa.

piwo-fakty-i-mity-na-temat-serwowania.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jak rozpoznać dobrze serwowane piwo?

Spis treści

  1. MIT: Nie wypada podawać piwa na eleganckich przyjęciach
  2. MIT: Piwo sprzedawane na festynach i imprezach masowych jest rozcieńczone
  3. MIT: Im piwo zimniejsze, tym lepsze
  4. MIT/FAKT: Piwo trzeba lać po ścianie kufla
  5. MIT: Piana na dwa palce

MIT: Nie wypada podawać piwa na eleganckich przyjęciach

Piwo to nie jest pospolity trunek! Degustatorzy szkolą się po kilkanaście miesięcy, a do rozpoznania mają niemało, bo aż kilkadziesiąt tysięcy różnych marek piwa! Alkohol ten, w zależności od gatunku pije się z różnych naczyń i serwuje do rozmaitych potraw. 

MIT: Piwo sprzedawane na festynach i imprezach masowych jest rozcieńczone

Każde sprzedawane piwo podlega ocenie zgodnej z surowymi kryteriami i niezależnie od okazji czy miejsca sprzedaży jego jakość się nie zmienia. Jednocześnie, zgodnie z polskim prawem, na niektórych imprezach dozwolona jest sprzedaż piwa o obniżonej zawartości alkoholu (np. 3,5% alk.)

MIT: Im piwo zimniejsze, tym lepsze

Piwo podawane w zbyt niskich temperaturach traci walory smakowe. Dla piw jasnych temperatura serwowania to ok. 4-7°C. Ciemne piwa mocne powinny być podawane w dość wysokiej temperaturze, nawet 16 st. C!

MIT/FAKT: Piwo trzeba lać po ścianie kufla

Wszystko zależy od marki piwa. Niektóre leje się z góry na dno szklanki, żeby je porządnie spienić i lekko odgazować. Z innymi (typu lager) zaleca się obchodzenie delikatniejsze i powolne nalewanie po ściance pokala.

MIT: Piana na dwa palce

Dwa palce to wysokość, przy której piana dobrze wygląda i ładnie wieńczy kufel. Aby podkreślić wizualne walory piany, można piwo nalewać tak, aby było jej więcej.

Jeden z czeskich sposobów nalewania polega na wypełnieniu kufla samą pianą!

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE