Nalewanie i serwowanie wina - zasady

2016-09-30 16:26

Nalewanie wina podczas domowych spotkań i uroczystości należy do zadań pana domu. Sprawdź więc, co savoir vivre mówi o sposobie nalewania i serwowania wina. Jakich zasad należy przestrzegać, o czym pamiętać? Jakie wino wybrać i jak w odpowiedni sposób przygotować je do spożycia.

Nalewanie i serwowania wina - zasady
Autor: thinkstockphotos.com Wino to szlachetny trunek - podawanie go jest regulowane zbiorem zasad.

Spis treści

  1. Jak nalewać wino do kieliszka?
  2. Jak przygotować do spożycia dobre, stare wino?
  3. Chłodzenie wina
  4. Jakie wino wybrać do konkretnego dania?

Jak nalewać wino do kieliszka?

Jeżeli pełnisz rolę gospodarza i dbasz o to, aby Twoim gościom nie zabrakło wina w czasie posiłku musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach. Butelkę z winem należy chwycić pośrodku, w żadnym wypadku nie trzyma się jej za szyjkę czy podstawkę.

Wino nalewa się w taki sposób, aby butelka była jak najbliżej kieliszka. Nie należy napełniać kieliszka w całości, aż po brzegi. Maksymalnie nalewasz wina do 2/3 jego pojemności. Musisz być czujny i w porę napełniać kieliszki, nim zostaną one całkowicie opróżnione.

Jeżeli częstujesz swoich gości naprawdę wybornym winem, warto jest ich poinformować o jego roczniku i gatunku.

Jak przygotować do spożycia dobre, stare wino?

Stare wina powinno się odkorkować wcześniej, mniej więcej dwie godziny przed spożyciem. Ma to duże znaczenie, ponieważ wino w kontakcie z powietrzem nabierze pełni smaku. Ważne jest żeby nie zrobić tego zbyt wcześnie, by wino nie wietrzało niepotrzebnie.

Chłodzenie wina

W razie potrzeby wino należy wcześniej schłodzić - dotyczy to wyłącznie wina białego i roses. Białe wino powinno być mocno schłodzone - odpowiednia temperatura to 5-8 st. C. Rose można spożywać zimne - 8-10 st. C.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina czerwonego - powinno ono mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wystawić je z lodówki jakiś czas wcześniej.

Jakie wino wybrać do konkretnego dania?

Do ryb i owoców morza podaje się wino białe wytrawne, ważne żeby było ono mocno schłodzone. Do mięs odpowiednie jest wino czerwone. Do deserów wybrać należy wino słodkie.