Nalewanie i serwowanie wina - zasady

2016-09-30 16:26

Nalewanie wina podczas domowych spotkań i uroczystości należy do zadań pana domu. Sprawdź więc, co savoir vivre mówi o sposobie nalewania i serwowania wina. Jakich zasad należy przestrzegać, o czym pamiętać? Jakie wino wybrać i jak w odpowiedni sposób przygotować je do spożycia.

Nalewanie i serwowania wina - zasady
Autor: Archiwum serwisu Wino to szlachetny trunek - podawanie go jest regulowane zbiorem zasad.

Jak nalewać wino do kieliszka?

Jeżeli pełnisz rolę gospodarza i dbasz o to, aby Twoim gościom nie zabrakło wina w czasie posiłku musisz pamiętać o kilku ważnych sprawach. Butelkę z winem należy chwycić pośrodku, w żadnym wypadku nie trzyma się jej za szyjkę czy podstawkę.

Wino nalewa się w taki sposób, aby butelka była jak najbliżej kieliszka. Nie należy napełniać kieliszka w całości, aż po brzegi. Maksymalnie nalewasz wina do 2/3 jego pojemności. Musisz być czujny i w porę napełniać kieliszki, nim zostaną one całkowicie opróżnione.

Jeżeli częstujesz swoich gości naprawdę wybornym winem, warto jest ich poinformować o jego roczniku i gatunku.

Jak przygotować do spożycia dobre, stare wino?

Stare wina powinno się odkorkować wcześniej, mniej więcej dwie godziny przed spożyciem. Ma to duże znaczenie, ponieważ wino w kontakcie z powietrzem nabierze pełni smaku. Ważne jest żeby nie zrobić tego zbyt wcześnie, by wino nie wietrzało niepotrzebnie.

Chłodzenie wina

W razie potrzeby wino należy wcześniej schłodzić - dotyczy to wyłącznie wina białego i roses. Białe wino powinno być mocno schłodzone - odpowiednia temperatura to 5-8 st. C. Rose można spożywać zimne - 8-10 st. C.

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku wina czerwonego - powinno ono mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wystawić je z lodówki jakiś czas wcześniej.

Jakie wino wybrać do konkretnego dania?

Do ryb i owoców morza podaje się wino białe wytrawne, ważne żeby było ono mocno schłodzone. Do mięs odpowiednie jest wino czerwone. Do deserów wybrać należy wino słodkie.