Mrozisz owoce i warzywa? Czasami to spory błąd

2022-06-29 12:17

Mrożenie to jeden z powszechnych i starych sposobów na konserwowanie żywności. Zamroziwszy owoce i warzywa, można przedłużyć ich trwałość nawet do 6 miesięcy. Istnieją jednak takie owoce i warzywa, którym niskie temperatury szkodzą. Zobacz, o które chodzi.

Owoce
Autor: Shutterstock Niektórym owocom i warzywom niskie temperatury szkodzą – lepiej ich nie mrozić

Spis treści

  1. Dlaczego mrożenie może niektórym owocom i warzywom zaszkodzić?
  2. Owoce i warzywa, których nie warto mrozić

Dlaczego mrożenie może niektórym owocom i warzywom zaszkodzić?

Pod wpływem niskiej temperatury niektóre owoce i warzywa zmieniają kolor, a co gorsza, swoją konsystencję i smak. Dzieje się tak, dlatego że w czasie procesu zamarzania z wody zawartej w produktach tworzą się kryształki lodu, które rozrywają błony komórkowe. Dlatego nie powinno się mrozić owoców ani warzyw, które mają dużą zawartość wody.

Owoce i warzywa, których nie warto mrozić

Do warzyw, których nie powinno się mrozić w stanie surowym, należą między innymi: cukinia, cebula, czosnek (na dodatek czosnek też gorzknieje), kapusta, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka.

Wśród owoców źle znoszących niskie temperatury znajdą się przede wszystkim: arbuz i melony, cytryna, grejpfrut, jabłko, kiwi, pomarańcza, winogrono – po rozmrożeniu tracą swoją jędrność. Za to awokado, banan, też kiwi mocno ciemnieją. Wszystkie przestają być apetyczne.

Beszamel: Jakie przetwory z owoców zrobić w czerwcu