Kuchnia niemiecka: jakie są najlepsze dania kuchni niemieckiej?
Kuchnia niemiecka to nie tylko piwo, ziemniaki i kapusta. W Niemczech można spróbować wielu pysznych dań. Sprawdź, jakich potraw warto spróbować u zachodnich sąsiadów.
Spis treści
Kuchnia niemiecka nie jest jednorodna - sporo w niej wpływów włoskich, francuskich, tureckich, hiszpańskich, a nawet polskich. Polecane dania zależą też od regionu, ponieważ każdy z landów może pochwalić się własnym smakołykiem.
Największe specjały kuchni niemieckiej
Niemcy słyną z wyrobu przepysznych kiełbas. Wśród nich najpopularniejszą jest Weisswurst, czyli biała kiełbaska z dodatkiem musztardy.
Koniecznie, zwłaszcza będąc na południu kraju, spróbować trzeba szpecli - niewielkich kluseczek, które przygotowuje się z mąki i jajek. Szpecle są świetnym dodatkiem zwłaszcza do mięs. Podaje się je też ze skwarkami lub z kapustą, a czasem na słodko.
Ważnym elementem kuchni niemieckiej są oczywiście ziemniaki, z których przygotowuje się prostą, ale smaczną potrawę Bratkartofle. Ugotowane ziemniaki smaży się na patelni - często z dodatkiem cebuli, kiełbasy, czasem kapusty.
Z mięs Niemcy wyjątkowo lubią wieprzowinę, zwłaszcza golonkę, a z ryb popularny jest węgorz. Z węgorza przygotowuje się nawet zupę na bazie bulionu wołowego.