W Polsce słowo kebab utożsamiane jest z reguły doner kebabem, czyli mięsem, tradycyjnie baranim, ale w Polsce najczęściej z kurczaka, rzadziej z wołowiny lub baraniny, skrawanym z pionowego obracanego rożna. Istnieją jednak jeszcze inne rodzaje kebabów, których zdecydowanie warto spróbować podczas podróży po Turcji.
Popularne rodzaje kebabów w Turcji
Iskender kebab - jeden z najlepszych rodzajów kebaba. Mięso układa się na specjalnym pieczywie tureckim i jogurcie, a następnie polewa sosem pomidorowym i masłem. Do tego kebabu podaje się też często grillowane warzywa. Uwaga: iskender jest wyjątkowo sycący, dobry na naprawdę dużego "głoda".
Patlican kebab - to kebab z bakłażanem, podawany w formie szaszłyka. Zarówno mięso, jak i warzywo jest grillowane.
Lokma kebab - to mięso jagnięce lub wołowe, zawsze mielone i zawijane w specjalny chlebek lawasz. Lokme polewa się z reguły sosem pomidorowym i jogurtem i tak jak większość tureckich dań, podaje się z grillowanymi warzywami.
Adana kebab - nazwa tego dania pochodzi od tureckiego miasta na południu kraju. Mielone, pikantne mięso wołowe nadziewane jest na szpikulce, a następnie pieczone. Adanę podaje się czasem na chlebku w kształcie łódki.