Jakie produkty zawierają najwięcej soli?
Szacuje się, że Polacy spożywają prawie trzykrotnie więcej soli, niż wynosi zalecana przez Światową Organizację Zdrowia dawka. Może to mieć bardzo niekorzystne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jeśli nie chcemy narażać się na choroby układu krążenia lepiej unikać potraw, zawierających dużo soli. Jakie to potrawy?
Spis treści
Ile wynosi zalecana dzienna dawka soli?
Dorośli nie powinni spożywać więcej niż 6 g soli dziennie. Dzieci w wieku do 3 lat - 2 g, od 4 do 6 lat - 3 g, dzieci w wieku od 7 do 10 - 4 g, a powyżej 11 lat - 6 g. Żeby przekroczyć zalecaną ilość soli nie musisz nawet przesadnie solić potraw. Niektóre produkty żywnościowe zawierają jej aż nadto.
Produkty, które zawierają dużo soli
Jeśli chcesz ograniczyć spożycie soli, jedz mniej lub unikaj jedzenia:
anchovies
bekonu
sera żółtego
szynki
oliwek
pikli
krewetek królewskich
salami
solonych orzeszków ziemnych
wędzonego mięsa i ryb
sosu sojowego
ekstraktu z drożdży
W niektórych produktach, ilość soli może być różna w zależności od marki czy rodzaju. Można ograniczyć zużycie soli porównując jej zawartość, podaną na opakowaniach produktów różnych marek. Zaliczają się do nich m.in.:
produkty zbożowe takie jak ciabatta, bajgle
sosy do makaronu
chipsy
pizza
gotowe posiłki
zupy
kiełbasa
ketchup
majonez i inne sosy tego typu
płatki śniadaniowe