Jakie lokalne potrawy są modne na Mazowszu?

2016-11-14 16:01

Co roku marszałek Mazowsza wręcza "Laur Marszałka" najlepszym lokalnym przedsiębiorcom, gospodarzom i cukiernikom, którzy zasłynęli oryginalną, lokalną potrawą lub słodkością. W ten sposób tworzy się moda na lokalne produkty. Sprawdź, czym pachniało i smakowało Mazowsze!

jakie-lokalne-potrawy-sa-modne-na-mazowszu.jpg
Autor: pixabay.com Złota kaczka sołtysowej.

Spis treści

  1. CHRUŚCIKI MAZOWIECKIE
  2. LEŚNA BORÓWCZANKA
  3. MARMOLADA PAPRYKOWA
  4. ZŁOTA KACZKA SOŁTYSOWEJ
  5. Przepis na złotą kaczkę Sołtysowej
  6. GRUSZKA KORZENNA
  7. CZERLOTKA - SŁODYCZ ZIEMI CZERSKIEJ

CHRUŚCIKI MAZOWIECKIE

Chruściki mazowieckie to ciastka karnawałowe, czyli robione tylko raz do roku, ale za to z wielkim zaangażowaniem, bo ich jakość i smak świadczy o talentach kulinarnych gospodyni. Mimo, że to ciastka kruche i delikatne ich przygotowanie wymaga dużej siły fizycznej. Ich tajemnica kryje się we właściwie zagniecionym cieście i takim jego „obiciu”, aby na jego powierzchni pojawiły się pęcherzyki powietrza. Tylko wówczas chruściki będą rozpływać się w ustach. Mazowieckie chruściki wyróżnia wyjątkowa kruchość i smak, który zawdzięczają wiejskiej śmietanie i nietypowej metodzie ich wytwarzania.

LEŚNA BORÓWCZANKA

To nalewka o wyjątkowym smaku i aromacie przygotowywana jest przez p. Halinę Nałęcz z KGW w Maryninie. Czerwony kolor zawdzięcza dojrzałym owocom, a przezroczystość odpowiedniej technice produkcji i filtracji. Nalewkę wyróżnia przede wszystkim smak, który zawdzięcza borówkom z mazowieckich lasów. Lekkie, przepuszczalne gleby nadają owocom wyjątkowy smak i aromat, całości dopełniają odpowiednia technologia i kompozycja składników.

Jak zrobić?

W pełni dojrzałe, pochodzące z mazowieckich lasów borówki wsypywane są do słoja razem z goździkami i pieprzem. Całość zalewana jest spirytusem, któremu owoce nadadzą odpowiedni kolor. Do tak przygotowanego płynu dodawany jest syrop z naturalnego miodu przegotowanego z wodą. Trunek można konsumować po trzech miesiącach, ale nalewka najlepsza jest po roku.

MARMOLADA PAPRYKOWA

Wyjątkowa marmolada produkowana przez pana Zbigniewa Rydlewskiego powstaje z papryki z dodatkiem cukru, jabłek, śliwek i cytryny. Smaku dopełniają przyprawy – imbir, czosnek i cynamon. Produkt stanowi doskonałe uzupełnienie do pieczonych mięs, szczególnie drobiowych. Nietypowe zestawienie składników marmolady dające jej oryginalny smak w połączeniu ze starannym przygotowaniem jest gwarantem sukcesu produktu z Przytyku.

ZŁOTA KACZKA SOŁTYSOWEJ

Według autorki przepisu, Krystyny Manowskiej z gospodarstwa agroturystycznego Kunin, Goworowo, złota kaczka Sołtysowej to jedna z najsmaczniejszych potraw na terenie Goworowszczyzny. Przepis zachwyca bukietem niepowtarzalnych smaków i apetycznym wyglądem potrawy. Mięso do potrawy pochodzi z ptaków hodowanych tradycyjnymi metodami. Zioła i przyprawy użyte do przygotowania potrawy pochodzą z ogrodu laureatki. Kaczka jest doskonałą potrawą dla mężczyzn (odrobina pikanterii), jak i kobiet (słodko-kwaśny posmak).

Przepis na złotą kaczkę Sołtysowej

Składniki:

1 kaczka (1,5-2 kg)

0,5 kg jabłek (najlepiej antonówek)

1 l soku z jabłek

2 łyżki masła

łyżka ziarenek czarnego pieprzu

0,5 kg śliwek

sól

łyżka smalcu

łyżka oleju słonecznikowego

2 łyżki majeranku

1 słoik gruszek z octu (do dekoracji)

0,5 kg suszonej żurawiny

pietruszka

Kaczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Starannie usunąć pozostałości po lotkach.

Następnie włożyć kaczkę do miski i zalać sokiem jabłkowym. Odstawić do lodówki na noc (12 godzin).

Po tym czasie kaczkę starannie osuszyć, natrzeć solą, majerankiem i pieprzem (uprzednio rozbitym dokładnie w moździerzu).

W międzyczasie obrać i pokroić w ćwiartki jabłka.

Do środka kaczki włożyć jabłka i śliwki.

Kaczkę należy zamknąć wykałaczkami i przełożyć do brytfanki. Umieścić ją w piekarniku nagrzanym do 220° C i piec ok. 1,5 - 2 h. W trakcie pieczenia należy kaczkę polewać wytopionym kaczym tłuszczem. Przed zakończeniem pieczenia należy otworzyć brytfankę i piec kaczkę 15 minut do zarumienienia.

Po upieczeniu udekorować gruszkami z octu i żurawiną.

GRUSZKA KORZENNA

Gruszka korzenna przygotowywana jest na podstawie rodzinnego przepisu plantatorki gruszek, z którą współpracuje firma KROKUS. Do przygotowywania owocu używana jest tylko jedna odmiana gruszek – konferencja. Gruszki korzenne to całe połówki owoców w zalewie z octu, cynamonu i goździków. Owoce są jędrne, kształtne i bardzo aromatyczne. Ciemny, brunatny kolor zawdzięczają korzennym przyprawom. Są idealnym dodatkiem do białych mięs, jako przystawki czy składniki sałatek.

CZERLOTKA - SŁODYCZ ZIEMI CZERSKIEJ

Czerlotka jest jedyną w swoim rodzaju odmianą szarlotki wykorzystującą regionalne jabłka grójeckie i wiśnie. Dla zachowania niezwykłego smaku owoców ciasto zawiera duże kawałki wyselekcjonowanych jabłek grójeckich, najlepszych gatunków.

Receptura przygotowania czerlotki nawiązuje do tradycji kucharskich średniowiecza (staropolskie kruche ciasto, śnieżnobiała beza). Oryginalny sposób przygotowania to słodka tajemnica cukierników. Niezwykłość smaku lokalnych jabłek grójeckich, polega na ich smażeniu z dodatkiem cukru i odpowiednich ziół. Same jabłka grójeckie spośród innych wyróżnia: wybarwienie – więcej czerwonego rumieńca; wyższa kwasowość; - bardziej wyrazisty za sprawą wyższej kwasowości oraz ilość antyoksydantów – lepiej wybarwione owoce posiadają więcej antyoksydantów. Podstawę czerlotki stanowi staropolskie, domowe, kruche ciasto. Na nie nakładane są wiśnie w żelu i smażone w mieszance specjalnie dobranych ziół jabłka grójeckie. Pokrywą jest natomiast prawdziwa królewska korona, wykonana z delikatnej bezy przyprószonej ceglanym cynamonem. Ciasto można smakować w cukierniach w Górze Kalwarii.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński