Jak zdrowo przyrządzać potrawy: zasady zdrowej kuchni
Jak smażyć, dusić i gotować tak, by potrawy zachowały wartości odżywcze i nie zmieniły się w tuczącą bezwartościową masę? Jak zadbać o zdrowie i sylwetkę a zarazem jeść smacznie?
Spis treści
- Jak zdrowo gotować?
- Czy smażenie może być zdrowe?
- Jak smażyć, żeby było nie tylko smacznie, ale i w miarę zdrowo?
- Czy wiesz, że duszenie jest najzdrowsze?
Jak zdrowo gotować?
Gotowanie jest docenioną przez dietetyków i lekarzy formą przyrządzania potraw. Poznaj zdrowe zasady gotowania produktów.
Gotowanie na parze jest bardzo modne i uznawane przez wielu za najzdrowsze. O ile jest ono wskazane dla marchewki czy brokułów, to ziemniaki lepiej gotować w wodzie, ponieważ działanie pary nie dezaktywuje obecnych w nich metali ciężkich czy pestycydów, szkodliwych dla zdrowia.
Wkładaj warzywa do wody już zagotowanej, a nie do zimnej, gotuj je jak najkrócej. Dzięki temu witaminy i minerały nie będą miały czasu przejść z produktów do wody, obniżając ich wartość.
Jeśli gotujesz warzywa jako dodatek do mięsa, możesz użyć tej samej wody do przygotowania zupy (wiedząc, że część wartościowych składników jarzyn zostało w wodzie).
Czy smażenie może być zdrowe?
Zanim sięgniesz po patelnię, pamiętaj, że smażenie należy do najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Polega ono na ogrzewaniu produktów zanurzonych w tłuszczu w temperaturze do 220 st. C. Potrawy smażone są ciężkostrawne ze względu na dużą ilość wchłoniętego tłuszczu. Gdy długo smażysz, z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych powstają monomery cykliczne, które mogą nawet uszkodzić wątrobę, nerki, serce i mieć działanie rakotwórcze. Długie smażenie może też spowodować częściowe uszkodzenie białek w produktach, co zmniejsza wartość posiłku.
Jak smażyć, żeby było nie tylko smacznie, ale i w miarę zdrowo?
Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia czyli extra virgin, lecz na oliwie pomace) lub oleju rzepakowym (to tłuszcze, których rozkład następuje w wysokich temperaturach), najgorzej – na maśle lub margarynie.
Zalecane jest smażenie na patelniach teflonowych lub ze stali nierdzewnej, ponieważ wtedy nie trzeba używać żadnego tłuszczu. Potrawy zachowują wtedy walory smakowe i nie wchłaniają dodatkowego tłuszczu z patelni.
Czy wiesz, że duszenie jest najzdrowsze?
Duszenie to połączenie gotowania i smażenia. Potrawy duszone są smaczne i lekkostrawne, np. warzywne leczo – to prawdziwa uczta dla zwolenników jarzyn. Najpierw produkty krótko smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu w głębokiej patelni teflonowej lub w garnku, potem dolewamy wody i/lub wina, które w połączeniu z oliwą (lub olejem) i naturalnym sokiem z produktów dają niezapomniany smak, zachowując wartości dietetyczne i odżywcze. Smacznego i zdrowego gotowania!