Jak zdrowo przyrządzać potrawy: zasady zdrowej kuchni

2017-01-02 14:32

Jak smażyć, dusić i gotować tak, by potrawy zachowały wartości odżywcze i nie zmieniły się w tuczącą bezwartościową masę? Jak zadbać o zdrowie i sylwetkę a zarazem jeść smacznie?

Jak zdrowo przyrządzać potrawy: zasady zdrowej kuchni
Autor: Shutterstock Gotowanie na parze to jeden ze sposobów na zdrowsze odżywianie się.

Jak zdrowo gotować?

Gotowanie jest docenioną przez dietetyków i lekarzy formą przyrządzania potraw. Poznaj zdrowe zasady gotowania produktów.

Gotowanie na parze jest bardzo modne i uznawane przez wielu za najzdrowsze. O ile jest ono wskazane dla marchewki czy brokułów, to ziemniaki lepiej gotować w wodzie, ponieważ działanie pary nie dezaktywuje obecnych w nich metali ciężkich czy pestycydów, szkodliwych dla zdrowia.

Wkładaj warzywa do wody już zagotowanej, a nie do zimnej, gotuj je jak najkrócej. Dzięki temu witaminy i minerały nie będą miały czasu przejść z produktów do wody, obniżając ich wartość.

Jeśli gotujesz warzywa jako dodatek do mięsa, możesz użyć tej samej wody do przygotowania zupy (wiedząc, że część wartościowych składników jarzyn zostało w wodzie).

Czy smażenie może być zdrowe?

Zanim sięgniesz po patelnię, pamiętaj, że smażenie należy do najmniej zdrowych metod przyrządzania posiłków. Polega ono na ogrzewaniu produktów zanurzonych w tłuszczu w temperaturze do 220 st. C. Potrawy smażone są ciężkostrawne ze względu na dużą ilość wchłoniętego tłuszczu. Gdy długo smażysz, z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych powstają monomery cykliczne, które mogą nawet uszkodzić wątrobę, nerki, serce i mieć działanie rakotwórcze. Długie smażenie może też spowodować częściowe uszkodzenie białek w produktach, co zmniejsza wartość posiłku.

Jak smażyć, żeby było nie tylko smacznie, ale i w miarę zdrowo?

Najlepiej smażyć na oliwie z oliwek (ale nie z pierwszego tłoczenia czyli extra virgin, lecz na oliwie pomace) lub oleju rzepakowym (to tłuszcze, których rozkład następuje w wysokich temperaturach), najgorzej – na maśle lub margarynie.

Zalecane jest smażenie na patelniach teflonowych lub ze stali nierdzewnej, ponieważ wtedy nie trzeba używać żadnego tłuszczu. Potrawy zachowują wtedy walory smakowe i nie wchłaniają dodatkowego tłuszczu z patelni.

Czy wiesz, że duszenie jest najzdrowsze?

Duszenie to połączenie gotowania i smażenia. Potrawy duszone są smaczne i lekkostrawne, np. warzywne leczo – to prawdziwa uczta dla zwolenników jarzyn. Najpierw produkty krótko smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu w głębokiej patelni teflonowej lub w garnku, potem dolewamy wody i/lub wina, które w połączeniu z oliwą (lub olejem) i naturalnym sokiem z produktów dają niezapomniany smak, zachowując wartości dietetyczne i odżywcze. Smacznego i zdrowego gotowania!