Jak umyć lodówkę? Czyszczenie lodówki krok po kroku – PORADNIK
Mycie lodówki - nikt nie lubi tego robić. Ale przechowujemy w niej jedzenie, więc warto zadbać o to, aby była czysta i panowały w niej higieniczne warunki. Jak sprawnie umyć lodówkę?
Spis treści
Mycie lodówki – od czego zacząć?
Mycie lodówki zacznij od wyłączenia jej z prądu i wyjęcia z niej produktów. Pamiętaj, żeby przetrzeć szmatką wszystkie opakowania i naczynia. Zanim zabierzesz się za mycie wnętrza lodówki, wymontuj półki i szuflady.
Do miski nalej ciepłą wodę i dodaj łagodny detergent. Namocz miękką gąbkę i przetrzyj wyjęte części lodówki. Odstaw je do wyschnięcia. Następnie skup się na szczelinach i trudno dostępnych miejscach, w których jest najwięcej bakterii. Później zwilżoną szmatką przetrzyj duże powierzchnie w lodówce, po czym wszystko wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem kuchennym.
Kolejnym etapem mycia lodówki jest wyczyszczenie zewnętrznych części. Warto skupić się na usuwaniu brudu z uszczelki na drzwiach lodówki. Kiedy jest zanieczyszczona, gorzej spełnia swoją funkcję, a tym samym zużywa więcej prądu. Sprawdź, czy wcześniej wyjęte elementy lodówki są już suche. Jeżeli nie, przetrzyj je suchą ścierką i dopiero później zamontuj w lodówce. Podłącz lodówkę do prądu, ustaw odpowiednią temperaturę i włóż produkty spożywcze.
Mycie lodówki – co na koniec?
Żeby zapobiec nieprzyjemnym zapachom w lodówce, warto po jej umyciu postawić na dolną półkę miseczkę z roztworem wody z octem, z ziarnami kawy lub z sodą oczyszczoną.