Jak się produkuje wędliny, wędzonki? Do czego potrzebna jest przy tym sól?

2017-01-18 12:47

Wędliny i wędzonki to tradycyjny sposób konserwowania i przetwarzania mięsa. Chętnie je jadamy, bo zazwyczaj są po prostu smaczne. Moglibyśmy też powiedzieć, że zdrowe, gdybyśmy wiedzieli, że producenci nie oszukują podczas ich przygotowywania. Jeśli chcemy kupić dobre wyroby mięsne - czytajmy etykiety! Podpowiadamy, co musi się znaleźć w wędlinach, a co niekoniecznie.

Jak się produkuje wędliny, wędzonki? Do czego potrzebna jest przy tym sól?
Autor: Shutterstock Sól, a właściwie peklosól, to oprócz przypraw jedyny bezdyskusyjny składnik wędlin

Spis treści

  1. Jak wyrabiane są wędliny?
  2. Wędliny tradycyjne - dlaczego były smaczniejsze i bezpieczniejsze

Jak wyrabiane są wędliny?

Do produkcji wędlin wykorzystuje się mięso wieprzowe, wołowe, czasem drobiowe, a także przyprawy i mieszanki peklujące. Aby zwiększyć masę produktu, poprawić jego smak czy konsystencję, zwiększyć jego trwałość - producenci dodają np.  białko sojowe, karagen, błonniki.

Podczas wyrobu wędlin, mięso jest bardzo często rozdrabniane, a później łączone z innymi składnikami. W trakcie mieszania uzyskuje się jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku masę mięsną, która jest oznaczana jako wędlina. W taki sposób uzyskuje się surowiec na kiełbasy, parówki i serdelki. 

Produkuje się również wędliny nierozdrobnione - takie jak: schab, szynka itp. Ale nie oznacza to wcale, że nie zostały one nafaszerowane składnikami chemicznymi i substancjami spożywczymi, które miały zwiększyć ich masę, poprawić kolor itd. Czytając etykiety takich wędlin warto sobie zadać pytanie - po co w szynce białko sojowe, skrobia ziemniaczana czy hydrolizat białkowy, skoro naszym dziadkom do uzyskania smacznej wędzonki z tego szlachetnego kawałka mięsa wieprzowego wystarczały: mięso, sól, saletra i przyprawy?

Wędliny tradycyjne - dlaczego były smaczniejsze i bezpieczniejsze

Dawniej wędliny składały się z mięsa (rozdrobnionego lub w postaci solidnego kawałka) peklowanego w soli zmieszanej z saletrą spożywczą. Po peklowaniu, które stanowiło zabieg konserwujący (za co odpowiadała sól) oraz estetyczny (za co odpowiadała saletra, dzięki której mięso w wyrobach zachowywało piękny kolor), wyroby wędliniarskie były wędzone i, w zależności od potrzeb i upodobań, parzone lub nie. 

Dlatego warto i dziś szukać wędlin produkowanych tradycyjnie - w których składzie znajdziemy mięso, sól lub peklosól (zawiera saletrę), przyprawy i... koniec listy!

Jeśli odstrasza nas ich cena - przypomnijmy sobie, że te nafaszerowane innymi składnikami są co prawda tańsze, ale na pewno dużo mniej zdrowe. Możemy także zastąpić wędliny pieczonymi mięsami przygotowywanymi w domu, a także wyrobami z szynkowaru, domowej wędzarni balkonowej itd.