Dlaczego warto jeść czekoladę?
Jest pyszna. Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – oczywiście pod warunkiem, że jemy ją z umiarem.
Właściwości czekolady
Badania pokazały, że czekolada zawiera wiele dobroczynnych dla organizmu substancji.
Oto niektóre z nich:
Fenyloetyloamina (pochodna amfetaminy), teobromina, tyramina plus niewielkie ilości kofeiny w połączeniu z boskim smakiem odpowiadają za poprawę nastroju.
Flawonidy mają działania przeciwutleniające, czyli są bardzo skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Opóźniają procesy starzenia i mają dobry wpływ na układ krwionośny. Najwięcej jest ich w czekoladach, w których zawartość kakao wynosi ponad 50%.
Składniki mineralne: magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń oraz witaminy: A, D, E i z grupy B.
Węglowodany proste, które są łatwo przyswajalnym źródłem energii.
Nie wolno zapominać, że czekolada zawiera sporo tłuszczu i cukru. Jest kaloryczna (480-700 kcal w 100 gramach), więc przyjemność należy dawkować. Ponadto osoby, które jedzą bardzo dużo czekolady uodparniają się na jej działanie. Czasami nadmiar tej słodyczy może doprowadzić do bólu głowy, a nawet migreny.