Dlaczego powinniśmy unikać owoców z brązowymi śladami po obiciach?

2022-07-01 14:16

Kupując owoce, dokładnie oglądaj je z każdej strony i unikaj sztuk z brązowymi plamkami. Te plamy oznaczają bowiem, że w owocu rozpoczął się już proces psucia spowodowany obecnością patuliny. A cóż to takiego? O tym przeczytasz w artykule.

Patulina
Autor: Shutterstock Brązowe plamy na owocach sygnalizują obecność patuliny

Spis treści

  1. Dobroczynne owoce
  2. Brązowe plamki dyskwalifikują owoc
  3. Jakie są skutki patuliny dla organizmu człowieka?
  4. Czy wystarczy usunięcie widocznych brązowych miejsc zaatakowanych patuliną?

Dobroczynne owoce

Owoców nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie. Jest ich taka różnorodność, że naprawdę jest w czym wybierać – na szczęście, bo są pyszne, soczyste, zdrowe i odżywcze. Akurat 1 lipca przypada Międzynarodowy Dzień Owoców i chyba najlepiej go świętować, zapewniając sobie i bliskim owocowe przekąski w ciągu całego dnia. Dietetycy pouczają: przynajmniej 5 razy dziennie.

Oczywiście liczą się właściwości odżywcze owoców. Nie bez znaczenia jest też ich stan – nie mogą być poobijane, nadpsute, bo to oznacza, że toczy je szkodliwa dla zdrowia patulina.

Brązowe plamki dyskwalifikują owoc

Patulina to mykotoksyna – związek chemiczny, który wydzielają grzyby (pleśnie) z rodzaju Penicillum expansum, Aspergillus clavatus, Byssochlamys nives i Byssochlamys fulva. Jako metabolit wtórny patulina ułatwia przenikanie tych grzybów do środka owocu i przetrwanie w ich kwaśnym środowisku. W ten sposób strzępki pleśni, choć są niewidoczne gołym okiem, opanowują cały owoc – doskonale widać to pod mikroskopem.

Sygnałem obecności patuliny są brązowe plamki na powierzchni i pod skórką owocu. Niejako zaproszeniem dla pleśni są obicia powstałe w czasie zbioru owoców, a także w czasie transportu czy rozładunku – od tego się zaczyna.

Przetwory w lipcu - co na zimę przygotować w lipcu [ściąga]

Jakie są skutki patuliny dla organizmu człowieka?

Mykotoksyna działa powoli i sukcesywnie. Jeśli komuś nie przeszkadzają obicia na owocach – ananasach, bananach, brzoskwiniach, czereśniach, gruszki, jabłka, morelach, nektarynkach, pomidorach, porzeczkach, truskawkach, winogronach, wiśniach itp. – i takie zjada, to w końcu zacznie odczuwać skutki patuliny. Doprowadza ona bowiem do uszkodzenia śluzówki jelit i ogólnego nadkażenia bakteryjnego przewodu pokarmowego. U migreników zjadających zainfekowany pleśnią owoc patulina daje sygnał do bólu głowy.

Czy wystarczy usunięcie widocznych brązowych miejsc zaatakowanych patuliną?

Niestety, nie wystarcza wycięcie brązowego miejsca z owocu, bo patulina i tak jest w całym owocu. Brązowe plamy to już oznaka rozpoczęcia procesu gnilnego. Patuliny nie zabija ani pasteryzacja, ani wyjaławianie, doskonale rozpuszcza się w wodzie. Jeśli więc użyjemy owoców obitych, choć wykrojonych, to i tak patulina będzie obecna w kompotach, dżemach, octach i wszelkich przetworach z takimi owocami. Chwilowa oszczędności w dłuższym czasie może przynieść jedynie powikłania zdrowotne.