Aflatoksyny - czym są i jak je zwalczyć?

2016-08-08 15:31

Uwielbiasz rodzynki i daktyle? Uważaj, bo mogą czaić się w nich groźne aflatoksyny! To bardzo niebezpieczna, rakotwórcza substancja wytwarzana przez pleśnie. Sprawdź, jak jej uniknąć.

Jak zwalczyć aflatoksynę?
Autor: pixabay.com Aflatoksyny mogą kryć się w bakaliach.

Spis treści

  1. Aflatoksyny - czym są
  2. Aflatoksyny - sposoby neutralizacji

Aflatoksyny - czym są

Aflatoksyny to bardzo groźna, toksyczna substancja wpisana oficjalnie na listę rakotwórczych! Kiedy sięgasz po pyszne rodzynki, figi, orzeszki ziemne czy daktyle, na pewno nie zauważysz aflatoksyn gołym okiem. Są niewidoczne i chociaż wytwarzają je pleśnie, to nie pojawiają się one tylko na spleśniałej żywności. 

Aflatoksyny - sposoby neutralizacji

Przede wszystkim pamiętaj, że środowiskiem sprzyjającym aflatoksynom jest wilgoć. Nie kupuj bakalii, które mogły być na nią narażone. Aflatoksyny mogą atakować także m.in. mleko - nie pij go, gdy pochodzi z niepewnego źródła.

Oglądaj owoce i orzeszki nie tylko od zewnątrz, ale i od wewnątrz. Twój niepokój powinny wzbudzić pojawiające się na nich ciemne plamy. Najlepiej nie jedz żywności, na powierzchni której występują.

Samo sparzenie produktu nie zabije aflatoksyn. Długi proces gotowania lub pieczenia może je zneutralizować. Jeżeli już zjadłeś żywność, która mogła zawierać pleśnie, zażyj witaminę C, która pomaga osłabić działanie toksyny.

Aby działać prewencyjnie i na co dzień neutralizować działanie aflatoksyn, które mogą pojawić się w żywności, warto jeść dużo warzyw zielonolistnych. Naukowcy z Lawrence Livermore National Laboratory udowodnili, że te warzywa mają właśnie takie właściwości. Najlepiej zadziałają brokuły, a także szpinak czy jarmuż, będący przy okazji bombą witaminową.