Racuchy z dyni i jabłek: przepis na domowe racuszki dyniowe
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Nic tak nie krzepi w chłodny dzień, jak gorące racuchy prosto z patelni. Jesienne racuszki z dyni i jabłek smakują wybornie. Są wilgotne, soczyste i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI
- 600 g obranej dyni
- 4 średnie jabłka
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon mielony
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię i jabłka umyj, obierz i wytnij z nich gniazda nasienne.
- Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Całość umieść w dużej misie.
- Dodaj jajka, cukier cynamon i przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej taką ilość oleju, aby placki w nim nie pływały.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta i uformuj placuszki. Smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż racuchy nabiorą złotego koloru.
- Gotowe racuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Posyp cukrem pudrem i od razu podawaj.