Jak zrobić ciasto na pizzę. Sprawdzony przepis na spód do pizzy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Ciasto na pizzę. To od niego, a nie od dodatków zależy smak potrawy. Prezentujemy przepis na włoskie ciasto na pizzę. Co na nie położysz, to już rzecz gustu.
SKŁADNIKI
- 10 g drożdże
- 330 ml woda
- 560 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włóż drożdże do miseczki i wlej 75 mililitrów ciepłej wody. Rozrób drożdże aż się rozpuszczą i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
- Na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek i dodaj sól, resztę wody oraz drożdże.
- Posiekaj ciasto nożem, a gdy składniki w miarę się połączą, wyrób je rękami. Rób to tak długo, aż stanie się elastyczne.
- Uformuj ciasto w kulę i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Możesz je przykryć.
- Na posypanej mąką stolnicy, uformuj placek. Możesz to zrobić rękami, rozciągając palcami w kierunku brzegów lub wałkiem. Wałek przesuwaj od środka ku brzegom.
- Ciasto ułóż na blaszce do pieczenia pizzy lub wysmarowanym oliwa papierze do pieczenia.
- Palcami uformuj na zewnątrz wałeczek, dzięki czemu sos nie będzie wyciekał.
- Przed nałożeniem dodatków, odstaw pizzę na 10 minut, ciasto będzie wtedy bardziej kruche.